Свързани новини

08.12.2017 12:30

Ердоган даде за пример Борисов по отношение на малцинствата

Видян 1342 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия", заяви турският премиер Реджеп Ердоган по време на пресконференцията с гръцкия премиер Алексис Ципрас в четвъртък, предаде БТА. Ердоган стана първият държавен глава на Турция от 65 години насам, който посещава Гърция.


В изказването си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност в Западна Тракия, чиито права по думите му се нарушават системно. Гърция не признава наличието на "турска" общност в Западна Тракия.


Ердоган заяви, че не е справедливо и е в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Според турския президент е проблем и това, че властите в Гърция години наред отлагат строителството на джамия в столицата си.


Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на договора, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати.


Критиките на Ердоган към гръцкото правосъдие, че все още не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, замесени в осуетения опит за преврат, подсили тази атмосфера, въпреки че Ципрас предложи на Анкара да открият нова страница в двустранните отношения, предаде още БТА.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева