Свързани новини

09.12.2017 08:12

Президентът наложи вето върху мораториума за плащане на нови лекарства

Видян 1578 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Президентът Румен Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти.

   Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

   Днес ще се състои протест пред НС, подкрепен от пациентски организации Заедно с теб, които определиха мораториума като политическо безумие и заплаха за живота на пациентите.


  В официална позиция Министерството на здравеопазването отговориха, че налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция.



 „Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване. С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение”, се казва в официална позиция на МЗ.

  Гласуването на мораториума върху нови лекарства беше силно оспорвано до последния момент, но въпреки това управляващите не отстъпиха. След окончателното приемане на бюджета омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд за мораториума върху лекарствата.

  По думите ѝ той ще спести 2,5 на сто от средствата, които НЗОК дава за лекарства, но така ще се лишат много хора от надежда за живот и ще пострадат общинските болници.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп