Свързани новини

11.12.2017 09:33

Невярвайки на бг председателството, договориха спешно Брекзит

Видян 2646 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради недоверие в способността на българското председателство да контролира ключовите преговори по Брекзит, Лондон и Брюксел постигнаха спешно споразумение по основните параметри и то през уикенда. Голямата награда за прогнози изненадващо отива в безплатния Ивнинг Стандарт, който точно предвиди сумата, срещу която Великобритания ще напусне общността - 40 млрд. евро с евентуална възможност за още 5 млрд. при скрити подробности. Това беше най-оптимистичната от всички прогнози, които стигаха до 57-60 млрд. Напомняме, че предварителните анонси на Брюксел бяха, че ще прибере 100 млрд.евро.


Към тези пари трябва да бъде прибавена обаче подкрепа за еврофондовете през 2020 г., което са още 9-10 млрд.евро. За приключването на програмния период през 2019 г. нещата бяха ясни предварително. Британците извоюваха и друго много важно за тях нещо – да продължи да няма граница между тяхната Северна Ирландия и европейската Южна – Република ЕЙРЕ.


Лондон договори супер важни за европейските граждани, останали на Острова, неща в своя ползва. Въпреки обещанието, че техните права ще останат „непроменени в огромна степен”, всъщност исканото от самото начало от англичаните пресяване по техни критерии ще го има. Всеки ще подава молба за уседнал статут. Няма и да може да се оплаква по никакви причини, тъй като опитната в тези работи Тереза Мей договори с ЕС Европейският съд да няма сила на решенията си във Великобритания. Така правата, включително на българите, си остават тяхна работа и нито ние, нито Брюксел ще можем да им помогнем. Това означава на практика удари и по студентите с други условия и такси, и по социалните права, и по каквото англичаните си решат особено след 2019-2020 г., до когато все още ще имат някаква обвързаност със Съюза.


Кой е победителят в преговорите в очите на реалния сектор се видя по скока на британския паунд спрямо еврото, след като станаха известни резултатите от сделката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци