Свързани новини

15.12.2017 09:27

Рекордна инфлация

Видян 2808 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Темпът на инфлацията се ускорява за четвърти пореден месец, като през ноември повишението на цените достига нов рекорд - 3% на годишна база. Това е най-високата промяна от февруари 2013 г., когато индексът отбеляза 3.6%. На месечна база също има ръст, но скромен - 0.4%. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ).


Основен източник на годишното поскъпване продължават да са храните. Спрямо октомври пък ръстът е най-силно изразен при стоките и услугите в транспортния сектор (1.2%) в резултат на поскъпване на горивата за лични транспортни средства (2.3%).


Потребителските цени започнаха да вървят нагоре към края на миналата година, но ръстът стана по-отчетлив от януари 2017 г. Преди това статистиката отчиташе близо три години дефлация, но повишението на международните цени на храни и горива обърна тенденцията и изведе показателя на положителна територия. Според последната прогноза на ЕК инфлацията ще продължи и през 2018 г., а двигатели на поскъпването ще са силно вътрешно търсене, по-високи административни цени на комунални услуги, храни и горива.


Пак храни, пак природен газ


През ноември цените на хранителните продукти продължават да вървят нагоре, като годишното поскъпване достига 4.9%. Подробната разбивка на НСИ показва, че има увеличение при почти всички групи стоки. Най-значителна обаче е промяната при мляко, млечни продукти и яйца, които поскъпват с 10.1% спрямо цените от миналата година. При маслата и мазнините поскъпването е с 8.2%. Възможно е фактор за значителния ръст да е скандалът от лятото със замърсените с фипронил яйца.


Поскъпване (5.3%) има и заради разходите за "Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива". То идва предимно от цените на газообразните горива и топлоенергията, които за пореден месец нарастват с двуцифрени темпове. През ноември промяната е съответно 17.3% и 23.1% нагоре спрямо същия месец на миналата година. Инфлацията в тази група е резултат от административното повишение на цената на природния газ. Той е определящ компонент в стойността на топлоенергията, което обяснява и големите промени в нейните стойности. Течните и твърдите горива също допринасят към общия ръст на цените, но промяната е по-умерена - съответно 5.7% и 8.7%.


Значително повишение се наблюдава и в сектор "Образование" - 4% на годишна база, но ефектът му върху общата инфлация, измервана от НСИ, е минимален. Докато стоките в групите на храните и комуналните услуги представляват почти половината от потребителската кошница, образованието е под 1%.


Услугите движат инфлацията в еврозоната


Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) също отчита ръст в България, макар и по-малък - 1.9% на годишна база. Факторите, които влияят на повишението, са същите като тези върху индекса на потребителските цени.


Това е над очакваната инфлация от 1.5% в еврозоната през ноември според предварителните данни на Евростат. Цените на енергията в държавите от валутния съюз са с най-силно увеличение (4.7%), но ефектът върху общата инфлация е малък, тъй като теглото в потребителската кошница е сред най-ниските. Най-голямо влияние оказват услугите - с увеличение на цените от 1.2% и тегло от почти 45%.


Източник: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Свобода, пътешествие, приключения

Свобода, пътешествие, приключения, какво по-подходящо