Свързани новини

21.12.2017 11:59

Засилени мерки за сигурност на изборите в Каталуня

Видян 1036 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 При засилени мерки за сигурност днес в Каталуня се провеждат регионални избори. Те бяха свикани от испанското правителство, след като областта едностранно обяви независимост и това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от конституцията и временно да замрази автономията на Каталуня.


За трети път в рамките само на пет години в Каталуня се провеждат регионални избори. 13 000 полицаи ще следят за нормалното протичане на изборния ден, в който са призовани да гласуват 5,5 милиона избиратели, предава БНТ. До днешния ден се стигна след месеци бурни събития - референдум за самоопределение на областта, обявен от Мадрид за незаконен и последвало едностранно обявяване на независимост, което принуди испанското правителство временно да поеме контрола над Каталуня и да свика извънредни избори.


Самата предизборна кампания също бе необичайна. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който се намира в Белгия, агитираше от Брюксел. Доскорошният му заместник Ориол Жункерас участва отделно, като провеждаше кампания от затвора в подкрепа на партията Републиканска левица. Друг член на разформированото каталунско правителство - Хосеп Рул, излезе от затвора на 4 декември срещу гаранция от 100 000 евро и също се явява с отделна формация.


За фаворит обаче е сочена и Инес Аримадас - лидер на каталунското крило на движението Гражданите, центристка партия, която се противопоставя на независимостта.


Прогнозите сочат, че нито една политическа партия няма да получи мнозинство. Най-вероятно в бъдещия регионален кабинет ще трябва да участват поне три формации.


Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион