Свързани новини

02.01.2018 12:26

Президентът наложи вето на антикорупционния закон

Видян 1435 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев наложи вето на антикорупционния закон и го върна за ново обсъждане в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на Дондуков 2.


В мотивите за ветото е посочено съществено несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията.


„Корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нея се овладяват основни лостове на държавното управление. Тя ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията”, пише още в съобщението.


Според Радев противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон.


„Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото”, допълва държавният глава.


В мотивите Радев посочва още, че според него е неподходящо зам.-председателят и членовете на новата комисия за борба с корупцията да се избират по предложение на нейния председател.


„По този начин целият състав ще бъде доминиран от мнозинството в парламента, а не от цялото народно представителство”, посочва Радев. По думите му това увеличава възможността от политическо въздействие в дейността на комисията.


Според мотивите извън обхвата на новия законно стават редица органи и звена свързани с противодействието на корупцията, като инспекторатите по Закона за администрацията, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Агенцията по обществените поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция.


Посочено е още, че съществен пропуск в настоящия вид на закона е липсата на уредба как се управлява отнето имущество в някои специфични хипотези, като например при търговско предприятие, чиято стойност може бъде намалена при лошо управление, както и при отнемането на ценни книжа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв