Свързани новини

12.01.2018 13:16

Борисов: 350 млн. евро влизат у нас по програма за намаляване на лихвите

Видян 1586 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Първо за току-що подписаните договори искаме да благодарим на Юнкер, защото над 350 милиона евро влизат у нас по тази програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите. Що се касае за европредседателството, бяхме ги разделили на три основни теми и мисля, че по много от тях имаме напредък и нови ясни планове", заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер , съобщи 24 часа.  Тя е относно подписването на проект в рамките на плана "Юнкер" за 100 милиона евро. Проектът е за нови работни места и да подпомогне развитието на българското селско стопанство.


  Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“. В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“, предаде Фокус.



Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения - в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни.



 „Благодарение на гаранцията от бюджета на ЕС, ЕИБ е в състояние да предложи този заем на дружеството, в резултат на което ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в селските райони в България. Това ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места“, заяви Юрки Катайнен.



Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи: „Възможността да бъде реализиран такъв изключително важен проект във ветеринарната сфера е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие“.



Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл обясни: „Тази операция, осъществена с подкрепата на ЕИБ и на Плана за инвестиции на Европа, ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили водещата позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните“.


 „Подкрепата на ЕИБ ни позволява да засилим инвестициите си в българското производство, като по този начин подсилва и стратегията ни за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните“, заяви Кирил Домусчиев.



"На 17 май ще имаме среща на върха тук , в София, за Западните балкани. Аз също ще се информирам какви са желанията на страните от Западните Балкани. Няма да е възможно преди февруари 2020 година да се приемат нови страни в ЕС, но следващият мандат ще има по-целенасочени дейности в тази сфера. Говорихме и за еврозоната, говорих и с президента на България. Всички държави-членки имат правото и задължение да станат членки на еврозоната", заяви още Юнкер, съобщи 24 часа.

"Не съм казал кога България трябва да стане член на еврозоната, но България е на път. Безработицата в страната пада, което е доказателство за напредъка тук. В момента създаваме една предприсъединителна помощ за страните, които искат да се присъединят към еврозоната", каза още той. "Като Комисия ние подкрепяме амбициите за газовите доставки на правителството, те трябва да са свързващи, а не разделящи. В това отношение вървим в една посока с българското правителство".

"Използвам случая да се извиня на гражданите на София за притесненията, които им причиняваме и за засиленото полицейско присъствие. Просто нямаме друга сграда, в която да организираме председателството", обясни премиерът Борисов. "По темата кохезионни планове няма да сме безпристрастни. Темата Западни Балкани е много ясна, ако ние сега не дадем перспектива да се изгради инфраструктурата на Балканите - жп линии, европейски коридори, това ще даде по-голяма възможност за туризъм и конкурентноспособност", продължи по темите, засегнати от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, той.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец