01/02

Свързани новини

15.01.2018 13:31

Болница за парализирани деца и детският радиохор посрещнаха японската първа дама

Видян 1705 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Г-жа Акие Абе, съпруга на премиера на Япония г-н Шиндзо Абе, който бе на официално посещение в България, разгледа общинската Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа Св. София. Г-жа Абе бе придружавана от българския министър на туризма Николина Ангелкова и съпругата на японския посланик в София г-жа Казуе Ватанабе. Гостите бяха посрещнати от директора на болницата доц. Чавдаров, който им показа различните видове роботи и апаратура за рехабилитация и раздвижване на пациентите. Един от високо технологичните медицински апарати в болницата е дарение от японското правителство - за Ударно-вълнова терапия, с който се стимулира по-стабилното стъпване на долните крайници на пациентите. Дарението, направено по проект Лечение на мускулен хипертонус при деца със спастична церебрална парализа е на стойност над 10 000 евро. Между 120 и 140 деца и младежи до 24-годишна възраст всеки ден минават на различни видове процедури в общинската болница. ДЦП не може да се излекува напълно, но с активни терапии състоянието на малките пациенти може значително да се подобри. Г-жа Абе сподели, че е впечатлена от работата на лекарите в Специализираната болница и ще разкаже в родината си за техния опит.
По-късно гостите от Япония посетиха и общинския Дневен център за деца с увреждания Св. Врач. В него хлапетата се обучават в жизнени и социални умения, участват в различни занимания, съобразени със спецификата на заболяването им.



 Г-жа Акие Абе, съпругата на министър-председателя на Япония, посети в неделя БНР, за да се срещне със световноизвестния Детски радиохор, който от десетилетия се радва на огромна слава и подкрепа от Япония. „Много чаках тази среща и веднага щом пристигнах в България, дойдох тук. Вие пътувахте много пъти до Япония, за да изнасяте концерти. Надявам се да продължите да развивате приятелството между страните ни,“ каза г-жа Абе. И завърши с „Благодаря ви!“ на български език. Тя беше посрещната от генералния директор на БНР Александър Велев и главния диригент на Детския радиохор Венеция Караманова. Те представиха на гостенката постоянната експозиция в централното фоайе с награди и подаръци от Япония за Детския радиохор, най-забележително сред които е златотъканото кимоно, подарено през 2013 г. по време на 16-ото турне на хора в Страната на изгряващото слънце. Маестра Венеция Караманова поздрави г-жа Абе и допълни, че хористите ще представят пред гостенката богатството на българската духовна песенна култура с фолклорни и църковни песнопения, както и произведения от съвременни български автори. Хористите изпълниха Химна на Република България по музика на Цветан Радославов. Малкият концерт продължи с фолклорната Песен и ръченицата Игра от Пролетна симфониета от Александър Йосифов, специално написана за Детския радиохор. Специален поздрав към г-жа Акие Абе придружаващата я делегация беше една от любимите на хора: Приспивна песен на коприновото дърво по музика на Масами Ямамото и стихове на настоящата японска императрица Мичико. Срещата завърши с Многая лета, изпълнена от Детския радиохор с пожелание за здраве и успех.
 
 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне