Свързани новини

16.01.2018 16:08

Премиер: Не съм вярвал, че Борис ще напусне ЕС, който Борисов ще управлява

Видян 2802 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"От младини съм искал да влезем в ЕС. Но и на ум не ми е минавало, че Борис ще напусне и че Борисов ще остане, за да го ръководи."


С този цитат от албанския премиер Еди Рама започва статията на Файненшъл Таймс за началото на българското европредседателство, публикувана в неделя. Авторът Алекс Барбър, който пише от София, разказва преди това, че коментарът на Рама бил предизвикан от снимка на Борис Джонсън и Бойко Борисов.


Статията е озаглавена: ЕС със загриженост посреща прегръдката на Борисов, а снимката на българския премиер в началото е с текст "Бойко Борисов има слабост към пури, олигарси и популистка политика".


В статията се допълва, че и някои българи почти не вярват, че страната им ръководи Съвета на ЕС, докато неин премиер е Борисов, и повтаря за пореден път определенията "най-бедната страна, бореща се с корупцията по високите етажи и слабите институции".


„С човек като Борисов начело България няма защо да се притеснява, че председателството ѝ няма да бъде забелязано”, казва с лека ирония авторът. „Убийствата на бизнесмен и високопоставен данъчен служител в София не му помагат (реакцията му е "Подобни неща могат да се случат навсякъде"), нито участието на крайнодесни партии в коалиционното му правителство”, допълва Барбър.


Сайтът Дневник го цитира да припомня, че в следващите 6 месеца ще има много важни преговори за Брекзит, и да обяснява, че в Брюксел смятат за актив - а не за пасив - специфичния "бранд Борисов" на дясноцентристка политика и че лоялността на българския премиер ("прагматичен съюзник, на когото може да се разчита") частично е приглушила загрижеността в ЕС от корупцията и проблемите със свободата на медиите в България.


"Той натрупа самочувствие и вече разбира много по-добре защо европейските политики имат значение и как директно се пренася случващото се в Европа с това да си успешен в България", обяснява пред Файненшъл таймс Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика в София.


Статията завършва с не особено ласкав образ на българския премиер: "Преговорите за новия бюджет на ЕС, които започват по време на българското председателство, може да се окажат сложни. Посланието на Борисов към партньорите му е пределно ясно: "Дайте ми повече пари и аз ще ви обичам повече."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и