Свързани новини

25.01.2018 16:05

Не ни пускат в Шенген заради взелите над 55 млн.лв. създатели на БАЦИС

Видян 3475 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заради взелата над 55 милиона лева (включително създаването на пробитата точно 300 000 пъти електронна система на Митниците) от обществени поръчки фирма Ай Би Ес – България страната ни няма как да бъде допусната до Шенген, съобщава сайтът Бивол.


Ай Би Ес – България, в която управител и мажоритарен собственик е Горан Благоев, е печелила през годините самостоятелно и в консорциуми обществени поръчки за над 55 милиона лева, показа справка на Биволъ в данните от АОП.


Една от големите поръчки за 4 милиона лв. е на Министерството на външните работи за ъпгрейд на националната визова информационна система (НВИС) и на визовата дейност в консулските служби на Република България.


Въпреки налетите милиони, българската система НВИС не може да се интегрира с Шенгенската визова система, което е една от основните технически пречки България да се присъедини към Шенгенското пространство.


Агенция Митници, НАП, МВР, МВнР, ДФЗ, БДЖ, Кадастъра, Български пощи, общини и АЕЦ Козлодуй са сред другите редовни клиенти на Ай Би Ес.


Както вече споменахме електронната система на Митниците (БАЦИС) също е разработка на Ай Би ЕС, съвместно с унгарската Idom 2000 Konzulens Zrt. Този българо-унгарски консорциум е изпълнил поръчката за Българска Акцизна Централизирана Информационна Система (БАЦИС) през 2012 г. срещу 4,4 милиона лева, показва справка в данните от АОП.


Същият консорциум е печелил и друга обществена поръчка на Агенция Митници за Стандартизиране на ИТ процесите като услуги в Агенция Митници съгласно най-добрите световни практики“. Tя е от 2009 г. и е финансирана по ОПАК.


От известната  на този етап информация става ясно, че системата е давала достъп от 340 точки с една и съща парола за всички потребители. Паролата е била изключително лесна, от рода на 1245678 или абв1234, научи Биволъ от източници, запознати със системата.


Докладите на ДАНС за пробива в БАЦИС са били дадени на Прокуратурата, която обаче не е видяла данни за престъпление и е отказала да образува досъдебно производство по тях. Въпреки това преди седмици министърът на финансите дава нова поръчка за 250 000 лв. на провинените.


Припомняме, че многократни сигнали до прокуратурата са били подавани и от Българската петролна и газова асоциация. Само преди 3 дни шефът на асоциацията Андрей Делчев сподели, че над 300 000 пъти е била пробита електронната система на Митниците и са изчезнали транзакции за стотици милиони.


Другият създател на БАЦИС – дружеството Idom 2000 Konzulens Zrt. е унгарскi софтуерен гигант, създаден през 2000 г.


Фирмата e разработила критични информационни системи за публични услуги в Унгария, вкл. Шенгенската информационна система, Националната здравна система и много други. Стига се дотам, че унгарското правителство решава да я одържави от съображения за национална сигурност.


Но национализацията е извършена набързо и повдига съмнения за корупция и конфликти на интереси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог