Свързани новини

26.01.2018 12:41

Сорос: Фейсбук и Гугъл са заплаха за обществото

Видян 1776 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фейсбук и Гугъл се превърнаха в "пречки за иновациите" и са "заплаха за обществото", каза милиардерът и председател на глобалния борд на Отворено общество Джордж Сорос на Световния икономически форум в Давос, пише Гардиън. Сорос обяви, че "дните им са преброени".


"Минно-петролните компании експлоатират физическата среда; социалните медии експлоатират социалната среда", каза унгарско-американският бизнесмен в речта си на форума.


"Това е особено лошо, защото социалните медии оказват влияние върху начина, по който хората мислят и се държат, без дори да си дават сметка. Това има сериозни неблагоприятни последици върху функционирането на демокрацията, особено върху честността на изборите", заяви Сорос.


По думите му социалните медии "мамят потребителите си, като манипулират вниманието им и го насочват към собствените си търговски цели" и "умишлено пристрастяват към предлаганите от тях услуги". Според него тяхното влиянието е особено вредно за юношите.


"Силата да насочват вниманието на хората все повече е концентрирана в ръцете на няколко компании. Необходими са реални усилия, за да се отстоява и защитава това, което Джон Стюарт Мил нарича "свобода на ума", добави в речта си милиардерът.


Той предупреди за "още по-тревожната перспектива" богатите на данни интернет компании, като Фейсбук и Гугъл, да обединят системите си за корпоративно наблюдение с държавното наблюдение - тенденция, която вече се наблюдава на места, като Филипините.


"Това може да доведе до мрежа от тоталитарен контрол, подобен на който дори не можеха да си представят Олдъс Хъксли или Джордж Оруел", каза той.


Компаниите, които той описа като "все по-мощни монополисти", едва ли ще променят поведението си без регулиране, добави Джордж Сорос.


"Интернет монополистите нямат нито волята, нито склонността да защитават обществото от последиците от своите действия. Това ги превръща в заплаха и регулаторните органи трябва да защитават обществото от тях ", каза още той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!