Свързани новини

29.01.2018 14:41

Шок в ЕС от българския екоминистър

Видян 3156 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Авторитетният британски Индипендънт пише: „Новият председател на съвета по околна среда на ЕС се изправи пред критики заради скептичната си позиция относно промяната в климата. Като председателстващ, българския екоминистър ще има властта да раздвижи важните неща по време на 6-месечния си мандат.


Но господин Димов се яви пред Европарламента и евродепутатите го разпитваха за негови минали твърдения по климатичните промени.


Вие лично поставяхте под съмнение климатичните промени и човешката дейност като причина за тях, даже се съмнявате в покачването на морското равнище”, каза му евродепутатът Гербен – Ян Гебранди, цитиран от Форбс.


Господин Димов отказа да обсъжда своето мнение за промените в климата, като каза, че имало „политически консенсус” вътре в ЕС по този въпрос и той „ще пази консенсуса жив”. Но добави, че винаги има място за „предизвикателни мнения и съмнения”.


Малко, след като стана министър на околната среда миналата година, господин Димов каза в тв интервю, че „климатичните промени са научен дебат и няма консенсус, а всяка част от темата е обект на спорове”.


Това изявление бе последвано от напомняме на видео, пуснато през 2015 г., в което господин Димов обяснява глобалното затопляне като „измама...използвана да плаши хората”.


Председателството на ЕС е ротационно на 6 месеца и идва редът на всяка от 28-те страни – членки. Господин Димов сега председателства съвета по околна среда до края на юли.


Въпреки че няма възможност да предлага промени в регламентите и законодателството - работа, оставена на ЕК и комисаря Кармену Вела, господин Димов ще има роля в поставянето на европейския дневен ред през следващите месеци.


Освен вижданията за климатичните промени, господин Димов е изправен пред критика в родната си страна заради правителствено решение за строеж на туристически съоръжения в Националния парк Пирин, който е обект от Световното наследство на ЮНЕСКО.


Този въпрос също беше повдигнат от евродепутатите, които го питаха, като мнозина изразиха техния шок, че някой с разбиранията на господин Димов може да заема такъв пост.


„Вашите разбирания за климатичните промени са малко шокиращи. Не изглежда да вярвате достатъчно на ЕС и на научните доказателства, които показват свидетелства за климатичните промени всеки ден”, заяви на Димов евродепутатката Соледад Кабесон Руис, цитирана от Euractiv.


„Честно казано съм шокиран от дебатите, които виждам в момента”, коментира евродепутатът Тиемо Вьолкен - по мое мнение не е достатъчно да кажете, че има консенсус по климатичните промени, за да председателствате съвета”.


Индипендънт потърси за коментар Димов, който не е благоволи да го даде”, завършва престижната британска медия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог