Свързани новини

31.01.2018 15:13

Пълна каша с Делян Добрев

Видян 2752 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   След като Конституционният съд обяви за противоконституционно отхвърлянето на оставката на  Делян Добрев, възникват редица въпроси около легитимостта на депутатските му правомощия.  


Добрев  е бил принуден да обяви, че ще напусне политиката след нашумелия скандал „Кумгейт”.  Депутатът е уличен в серия от роднински назначения в община Хасково и раздаване на поръчки над 50 млн.лв. по този начин. Разкритията са направени от червения депутат Елена Йончева.


Оставката на Добрев е внесена на 3 октомври 2017 г. Ден по-късно на 4 октомври парламентът я отхвърля. Депутатите от ГЕРБ гласуваха срещу освобождаването му на фона на заявленията на премиера Борисов, който настояваше, че застава срещу роднинските назначения.


На 18 октомври от  БСП сезираха Конституционния съд по въпроса. Мотивът на опозицията беше, че  Народното събрание няма право да вземе решение против волята на народния представител. Обаче Добрев реши да промени тази своя воля и оттегли оставката си.


Във вторник, на 10 януари  2018 г. Конституционият съд се произнесе  по дело №8 за подадената от Добрев оставка. Съдът обяви за противоконституционно решението на депутатите да отвърлят оставката на депутата. На заседанието, на което са присъствали 11 конституционни съдии, 7 срещу 4 глaca са гласували в полза на това становище.


Като основен аргумент cъдът посочи неспазването нa  Koнcтитyциятa и зaĸoнитe oт страна на Hapoднoтo cъбpaниe. Тогавашният пpeдceдaтeл на парламента Димитъp Глaвчeв нe oбнapoдвa aĸтa, c ĸoйтo пapлaмeнтът oтĸaзa дa ocвoбoди Дoбpeв, въпpeĸи дoбpoвoлнaтa мy  ocтaвĸa, което е неспазване на закона.  


Решението на НС взето против волята на депутата е незаконно и следва да бъде отменено. Това означава, че депутатските пълномощия на Добрев е  трябвало да бъдат прекратени още през октомври на миналата година. Така по логиката на КС изниква въпроса за легитимността на неговото право на глас и трудово възнаграждение, което той получава в качеството си на народен представител. От КС обаче поясниха, че cъc  cтaтyca нa Дeлян Дoбpeв тpябвa дa ce зaнимae caмoтo Hapoднoтo cъбpaниe, пpeд ĸoeтo дeпyтaтът подаде ocтaвĸa.  Така магистратите отказаха да вземат крайното решение за статуса на депутата.


След решението на Конституционния съд, от БСП призоваха ръководството на ПГ на ГЕРБ да поеме политическа отговорност за допуснатото нарушение на Основния закон, а Делян Добрев да подаде оставка. От ГЕРБ обаче бяха категорични, че по време на дебатите около оставката на Делян Добрев са показали "максималния стремеж да изпълнят Конституцията".  Освновнията аргумет на управляващите и на самия Добрев е, че той е върнал оставката си, а значи вече няма налагане на волята му като депутат и съответно няма нарушение на закона.


Самата Елена Йончева, която с разкритията си провокира началото на скандала, довел до  оставката  заяви, че Добрев трябва да остане в Народното Събрание. "Никога не съм искала оставката на Делян Добрев. Смятам, че е добре той да остане в парламента, за да може българският гражданин всеки ден да вижда как изглежда честното лице на ГЕРБ", така коментира Йончева решението на КС.


На практика вердиктът по „казуса Добрев" може да не доведе до никакви конкретни последствия за депутата от ГЕРБ, но законите, приети с гласа му да бъдат атакувани напред във времето, а не със задна дата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!