Свързани новини

02.02.2018 15:05

Кметът на Септември на свобода срещу 250 хил. лв

Видян 1781 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на Септември Марин Рачев е пуснат под гаранция за 250 хил. лв. Това каза административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев относно вчерашната акция в Община Септември във връзка с данни за извършени корупционни престъпления от страна на кмета на общината Марин Рачев, предаде Фокус.


„Има нови факти и обстоятелства, които налагат Прокуратурата да даде изявление, да обясни допълнително коментираното вчера досъдебно производство, касаещо кмета на град Септември. Преди около 30 мин. кметът е привлечен в качеството на обвиняем за престъпленията, които описа прокурор Румяна Арнаудова вчера. Има определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 250 хил. лв.“, уточни Гешев.


 В нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г, заяви още Гешев.


„Предвид констатирани от вчера до днес и събрани данни у доказателства от вчера до днес някои обществени реакции в Община Септември са лесно обясними и предвидими. В нощното шкафче на кмета се намериха справки от ДАНС, според мен няма законово обяснение защо се намират там. Тези справки касаят местните избори от 2015 г. за кметове и общински съветници“, коментира Гешев и уточни, че в тях се съдържа информация за проведени действия от ДАНС по направление купуване на гласове.


„Явно с чисто научна цел бъдещият тогава кмет на Община Септември е събирал информация, за да повиши общата си култура. Допълнително се намери поредният тефтер, в част от който се намират и бележки, разценки - хората явно продължават да пишат, вместо да помнят, за всяка фирма, която смятаме да проверяваме“, обясни той и допълни, че за тези фирми има индикации, че са свързани с родословното дърво на кмета на Община Септември. „Чрез които, вероятно казвам, е източвана Общината, описани са фирмите, суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения, които ще бъдат изяснявани“, каза още той.


 „Радвам се, че проведените действия, въпреки че на кмета беше известно, че нещо се прави в Специализираната прокуратура, протекоха с достатъчно ниво на секретност. Явно той се е подготвял и е получавал съвети за предстоящите ни действия. За това съдя, че лично в популярната вече втора братовчедка на кмета се намериха опорни точки – при въпрос еди-какъв си да се отговаря по определен начин при евентуално предстоящи неблагоприятни бъдещи последици за развиваната от тях дейност. В това няма нищо лошо, хората се подготвят, това не е престъпление“, коментира Иван Гешев.


 10 хил. лв. е размерът на паричната гаранция на второто обвиняемо лице в Община Септември, заяви Гешев.


„Към наказателна отговорност, освен кмета на Септември, е привлечено и второ лице за документни престъпления. По отношение на същия е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 хил. лв.“, обясни Гешов и допълни, че вторият обвиняем е длъжностно лице от Общината Септември, трябвало е да осъществява контрол, който не е осъществил.


Предвид вчерашните изявления в медии, че стотици полицаи са нахлули в сградата на Община Септември, прокурор Иван Гешов уточни: „Откакто аз съм административен ръководител по-малко присъствие на полицаи никога не е имало в никоя друга операция. Това е направено умишлено“. „Хората, които виждате са представители на други структури и в голямата си част нямат полицейски функции, това са служители от новата Антикорупционна агенция, това са служители на Специализираната прокуратура и служители на Бюрото на защита на свидетелите към главния прокурор“, поясни Гешов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат