Свързани новини

21.02.2018 12:40

Борисов: Скъпа зона за платено влизане в града

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Като постигнете да се уплътни и с метрото зоната, трябва да направите скъпа зона в София в центъра така, както в цяла Европа. Който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече”, обяви премиерът Бойко Борисов. Такава идея се подкрепя от 48,81% от отговорилите в социологическо проучване сред софиянци, проведено този месец от 19 минути на терен, докато в интернет ЗА са само 9,86% от анкетираните.


Премиерът обясни настояването си със замърсяването на въздуха. Повод за избликването на идеята беше подписването на отдавна анонсирания от 19 минути пакет за 151 млн. лв. от еврофондовете за София, които незнайно защо се представят като безвъзмездна помощ от правителството, когато са защитени и съфинансирани от Общината.


„Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите – по-евтино, по-бързо, 100% екологично чисто“, коментира Борисов след подписването в началото на днешното правителствено заседание на договора между управляващия орган и кмета на милионния град.


Районът на Златна София около парламента, Граф Игнатиев и книжният пазар на пл.Славейков, градинката на Св. Седмочисленици, площад Гарибалди, ще бъдат обновени и облагородени, както вече сме писали. Предвижда се подмяна на настилки, допълнително осветление, озеленяване, ремонт на трамвайния релсов път по проекти на обща стойност 173,5 млн. лв. От тези средства 151 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по ОП Региони в растеж, а останалите – съфинансиране от Столичната община.


„Едно време аз като станах кмет, най-младият тролей Икарус беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един нов. Автобусите от Орлов мост по Цариградско до Плиска – черен дим, също бяха стари Икарус-и“, даде пример той. Истината е малко по-различна – Икарусите, които бяха рядкост през 2005 г., са всъщност от края на 80-те години, а повечето автобуси при идването му като кмет бяха Мерцедес, купени в края на 90-те години при управлението на Софиянски.


„151 млн. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна“, каза още Борисов за булеварда, по чиято пешеходна зона от първите дни, а и досега плочките се вълнуват като море. Той допълни, че новите трамваи гарантират чистота на въздуха и по-малко шум. „Всичките тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци“, разясни той.


„Близо 200 дка територия в централната градска част ще бъде обновена, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова - Цялостно ще бъде обновена линията на трамвай номер 5 от кв. Княжево до Съдебната палата, с нови спирки с видеонаблюдение и 13 нови трамвайни мотриси. На всички светофари, по които трамваят преминава, ще му се дава предимство, което ще увеличи скоростта на движение”.


Другите два проекта, по които бяха подписани договори, са за социална интеграция и изграждане на дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания.


Регионалният министър Николай Нанков заяви, че това са „най-видимите проекти” за софиянци. Той съобщи, че по оперативната програма договореността на средствата вече е 72%. Пропусна обаче да сподели, че изпълнението и разплащанията са 4 пъти !!! по-малко.


Фандъкова каза още, че се очаква Пътната агенция да обяви процедурата за избор на изпълнител за участъка за Околовръстния път от жк Младост до АМ Тракия до средата на март. По думите й това означава, че има шанс до края на годината да започне разширението на шосето в тази негова непипната от 40 години зона.


„На този етап не се обмисля повишаване на цените за платено паркиране в столицата”, каза пред журналисти в Министерския съвет кметът на София Йорданка Фандъкова - Обсъжда се разширение на тези зони, като предложенията се правят от районните кметове. Една от най-важните мерки за подобряване на чистотата на въздуха е да се стимулират хората до ползват градски транспорт. Затова работим за подобряване на земния транспорт и за развитие на мрежата на метрото”, каза Фандъкова.


„Наред със стимулите, трябва да има и рестриктивни мерки, за да се подобри качеството на въздуха, допълни тя. Сред краткосрочните рестриктивни мерки са забрана за влизане на коли в някои от зоните на града при високи нива на замърсяване”, посочи още кметът.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на