Свързани новини

06.03.2018 10:03

Изборите в Италия като следващите в България

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изборите в Италия може да се окажат като следващите в България: първа сила е движение на тв комик, десницата събира като общност най-много гласове, а социалистите допълват групата на големите. С тази разлика в ролите, че левицата досега управляваше в Италия – де юре 5, а де факто – 7 години и търпи поражение заради това.


До редакционното приключване на броя не беше ясно точното разпределение по места, но най-вероятно малко няма да достигне на десните за мнозинството от 316 депутати, дори с бонуса, който дава италианската избирателна система. Може би ще се наложи коалиране с малка група или групи – от една до 4 такива ще има в парламента. Но е възможно и това да не стигне за формиране на правителство и да се свикат нови избори, а дотогава да управлява кабинетът на левицата, воден от Джентилони.


Всички сметки се объркаха. Въпреки, че триединството на десните – популистка, сепаратистка и фашистка партия, взе 36, 98% и вероятно малко няма да му достигне за мнозинство от местата в парламента, не партията на Берлускони с кандидат – премиер шефа на ЕП Таяни, както се очакваше, а не по-малко близкият до Путин от милардера млад лидер на Северната лига Салвини ще бъде неин министър – председател, както и сам заяви, ако се стигне до формиране на правителство. Той обаче направи уговорката, че няма да влиза в „странни” коалиции. Тоест, готов е на нови избори, понеже усеща възходящия си тренд. И няма как да бъде иначе, след като мнозинството в неговите твърдини – най-богатите области Ломбардия и Венето, гласува на референдуми за отцепване от Рим. Лигата, сепаратистка и евроскептична, има 17,7 срещу 14% за Форца, Италия на Берлускони. Само 4,3% вади фашистката партия Братя италианци на Мелони - третият член на коалицията вдясно.


Като отделна партия най-много гласове печели движението Пет звезди на тв звездата Бепе Грило, която е популистка и антиевропейска, взе 32,5% от пропорционалния вот. Тъй като си е сложила етикет „антикорупционна”, 5 звезди едва ли ще влиза в коалиции с левите или десните, а по-скоро ще види интерес в нови избори.


Най-зле са социалистите, които водиха проевропейска кампания, но според неокончателните данни печелят 23% - доста по-малко от очакваното. Поне 5 от техните проценти отидоха при 5 звезди, а на скорошни следващи избори и след оставката на лидера и експремиер на червените Ренци, нищо чудно да загубят още 5%. Интересното е, че Демократическата партия, както се нарича основната в лявата коалиция, е наследник на бившата Комунистическа.  


Реакцията на Брюксел е шаш и паника, тъй като в третата по сила икономика на ЕС явно са супер силни евроскептичните политици. Те спечелиха на вота в Италия. Еврото падна на световните пазари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното