Свързани новини

19.03.2018 09:30

До 2027 г. плащаме на US ТЕЦ-овете+2,5 млрд.глоба на ЕК+още, ако ги изгоним

Видян 3962 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди 2 години работодетелските организации и правителството се разбраха, също като тези дни, че ще гоним американските ТЕЦ-ове. Това стана, след като на 8 април 2015 г., на снимката, кабинетът Борисов 2 им преподписа договорите, плати им 1,2 млрд. доста спорни лева, за които БЕХ тегли външен дълг, а те уж намалиха цените, но по странна формула. В последните дни на Борисов 2 Томислав Дончев преди Новата 2017 г. безрадостно се разходи до Брюксел, за да изслуша позицията на ЕК, която обяви за държавна помощ специалните условия, които България предоставя на въпросните централи. Това бе разкрито от шефа на КЕВР Иван Иванов като свидетел. Очакваната глоба за държавата е 2,5 млрд.лв. Явно до дни предстои ЕС да ни санкционира, а ние правим превантивен пиар.


Според енергийния министър в Борисов 1 и сегашен шеф на парламентарната ресорна комисия Делян Добрев, когато предизборно и в оставка онова правителство пак беше тръгнало да гони американските ТЕЦ-ове преди 5 години, те ще вземат над 13 млрд.лв. от България, освен глобите, които ще ни струват. Той се направи на изненадан от договорите им, подписани при Костов, но които започнаха да действат от 1 януари 2012 г. До 2027 година. Въпреки че като заместник-министър на енергетиката е член на борда на НЕК и отлично ги знае, както и факта, че сметките ни за ток са гаранция за плащане по въпросния договор и никое правителство след Костовото не го е променяло. А то подписва контракта 4 дни преди изборите през 2001 г., които губи от Царя. Едната фирма е ирландска офшорка и дълго време Румен Овчаров пита да не би 12% от нея, които са неизвестна собственост да са били дар за виден български политик.


Та според въпросния договор, по който плащанията започнаха още преди централите да заработят, те ще продължат до 2027 година. И, ако бъдат прекратени, това не прекратява задължението на България.


Какво излиза? Ако се прекратят договорите с американските ТЕЦ-ове Марица Изток 1 и 3, България ще повиши цената на тока, понеже ще има да плаща и на тях, и на следващия собственик на ТЕЦ-овете – Гинка или някой друг като нея, ще има да плаща още глоба от ЕС и най-вероятно още една, ако американците заведат арбитраж срещу нас.


Напомняме, че отново правителство на Борисов поиска да влезем в споразумението СЕТА между Канада и ЕС, което гарантира при спорове с канадско дружество, а единият ТЕЦ е точно такова, България да бъде съдена по тамошното право, т.е. със сигурност ще изгуби супер много пари.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са