Свързани новини

02.04.2018 16:02

Гърция има премиер, не султан, отвърна Ципрас на Ердоган

Видян 1674 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкият премиер Алексис Ципрас даде унищожителен отговор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по казуса с осемте турски военнослужещи, търсещи убежище в Гърция, който Анкара обвързва със случая на двамата гръцки офицери, затворени в най-големия затвор в Одрин заради прекосяване на границата и навлизане в Турция.


"Турският президент, ако имаше какво да каже за казуса с осемте турски военнослужещи, можеше да го каже директно на гръцкия премиер или публично по време на неотдавнашното му посещение в Атина", се отбелязва в изявлението на на гръцкия премиер.


"Днес той избира неразбираемо да продължи по хлъзгав път, свързвайки два напълно различни казуса", допълниха гръцките власти.


"За да му е съвсем ясно, че Гърция действа съгласно върховенството на закона и има министър-председател, който зачита и е наясно с процедурите на гръцката съдебна система, а не султан, който може да обещае определени решения на съда. Ако той (Ердоган) желае да бъде лидер на добре управлявана държава, той трябва да обясни защо Турция продължава да държи в затвора двама гръцки военни офицери, които не са сторили нищо повече от прекосяване на границата, навлизайки няколко метра на турска територия, докато са разследвали потоци от нелегални мигранти", продължава изявлението на гърците.


"Същевременно той знае добре, че при подобни инциденти в миналото и двете страни се справиха със ситуацията в рамките на комуникацията и добрата воля между съседни страни, които всъщност са членове на един и същ военен алианс", завършва позицията на гърците.


Напомняме, че преди дни – веднага след срещата Ердоган – ЕС във Варна, чийто единствен резултат беше пиар за турския президент, негови военни самолети нарушиха десетки пъти въздушното пространство на Гърция, като прелетяха предизвикателно дори над столицата Атина, а тя се намира на стотици километри от границите между двете държави. Напрежението е огромно от известно време, след като Анкара се опитва да възпрепятства добива на газ в шелфа на Кипър. Както е известно, без никаква реакция от т.нар. международна общност, свободния свят и прочие названия, Турция окупира по-голямата част от острова, който е независима гръцкоезична държава в Европейския съюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне