Свързани новини

04.04.2018 15:46

НС прие на първо четене промени в Закона за енергетиката

Видян 1592 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, предложени от управляващите. Поправките, инициирани от ГЕРБ, създават условия за либерализация на пазара на електроенергия и природен газ, предаде БНР. Предложенията на Обединените патриоти дават повече правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране при разпоредителни сделки с повече от 20% от капитала на търговско дружество, което има лиценз за пренос или разпределение на електрическа енергия. При такива сделки ще трябва да се иска разрешение от регулатора.


От БСП подкрепиха по принцип двата проекта, но обявиха, че ще внесат и свои предложения преди окончателното приемане на текстовете. От ДПС предупредиха, че новите правила създават хаос и са плод на лобистки интереси.


Енергийният министър Теменужка Петкова също предупреди за възможен проблем:


"Националната електрическа компания има договори, в които много ясно е посочено в кои случаи НЕК е в неизпълнение. Един от тези случаи е, ако той спре да изкупува тази електрическа енергия по преференциални цени. Опасявам се, че ако текстът в законопроекта не бъде по-категоричен, тоест да стане ясно, че от определена дата тези договори се прекратяват във връзка с либерализацията, то това би създало предпоставки НЕК да бъде обект на съответни арбитражни и съдебни дела, нещо, което смятам, че никой от нас не иска да се случи".


Работна група от всички парламентарни групи ще действа по предложените промени преди второто им четене в пленарна зала. В работата ѝ ще се включат и експерти от Министерството на енергетиката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби