Свързани новини

19.04.2018 14:33

Държавата и Ковачки искат по-скъп ток от ЧЕЗ

Видян 2819 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Шоково поскъпване искат не само електроразпределителните дружества, но и самите производители на електроенергия, съобщава Капитал. Централите могат да се окажат решаващ фактор за драстичното поскъпване на тока.


От ЧЕЗ, Енерго-про и ЕВН вече изявиха претенциите си за повишаване на цената на електрическата енергия от 5 до 51%. Засега обаче от  КЕВР отричат допускането на толкова голям скок.


Това стана ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува на сайта си исканията на енергийните дружества за новия регулаторен период, който започва на 1 юли.


От информацията става ясно, че за покачване настояват ТЕЦ-овете, свързани с бизнесмена Христо Ковачки - Бобов дол и Марица 3, както и ТЕЦ Варна със собственик Данаил Папазов – бивш транспортен министър. Те искат двойно и дори тройно по-високи от досегашните цени, по които продават ток.


Държавният ТЕЦ Марица-изток 2 настоява за поскъпване от 32%, т.е. един мегаватчас вече би струвал 98.75 лв. без ДДС при сегашна стойност от 75.08 лв. ВЕЦ-овете, собственост на НЕК, са поискали увеличение на цената с 18% до 82.62 лв./мВтч без ДДС. В същото време поисканото от АЕЦ Козлодуй поскъпване изглежда символично - 3%, до 56.43 лв. без ДДС. Това поражда въпроса дали страната ни не изпитва нужда от атомна енергетика.


При средна пазарна цена под 70 лв. за мегаватчас, ТЕЦ Варна вече иска да продава на 195.12 лв. за мегаватчас. Американският ТЕЦ Марица 3 пък е обявила, че иска да работи на цена от 157.09 лв. за мегаватчас, а Бобов дол - на 120.98 лв./мВтч.


Държавният електроенергиен системен оператор също иска поскъпване на цената за пренос с 36% и с 49% за достъп до електроенергия. Предложението е първата тарифа да се промени от 8.15 лв. до 11.05 лв. без ДДС, а таксата за достъп да бъде увеличена до 1.62 лв. без ДДС за мВтч.


Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви категорично, че регулаторът няма да допусне чувствително повишаване на цената на електроенергията за потребителите.


По думите му през последните няколко години дружествата от сектора вече са искали увеличения в рамките на 30 - 50%. Така например за 2017г. КЕВР определи увеличение на цената с едва 1.5% с оглед на своите икономически и финансови анализи.


Въпреки думите на Иванов, сега ситуацията е различна. Поисканото увеличение от  ТЕЦ Варна, Бобов дол и Марица 3 е нов и значим фактор за пазара. До сега те не са участвали при формирането на средната цена.


Според Закона за енергетиката КЕВР ще трябва да определи квоти за участието на тези централи на регулирания пазар, което неминуемо ще се отрази в крайната цена на тока.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.