01/02

Свързани новини

05.02.2018 13:22

1,4 млн. лв. за сайт за комари от 8 потрошени за нищо милиона

Видян 2325 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1 425 087,58 лв. на данъкоплатците са източени за въображаема система за локализиране на комари, започнала да действа след активния им сезон – всъщност сайт с истинска стойност до 30000 лв. Парите са потрошени от кмета на Русе от ГЕРБ и управляваната от него асоциация на дунавските градове и са част от общо 10 техни проекта за 4 млн. евро. И в десетте регионалното министерство е открило пороци.


Когато Антикорупционният фонд разкри далаверата още преди месеци, сумата, за която се говореше беше 1 милион лева. Тя обаче е набъбнала като пъпка след ухапване от комар до близо 1 и половина милиона показа Деси Ризова по бТВ.


Как са източени парите?


Към 956 880 лв. за т.-нар. Информационна система, което всъщност си е един сайт на над 30 пъти по-ниска реална стойност, са прибавени 442 416 лв. за „проучване и публичност”.


Зад това гръмко название се крият две социологически проучвания на местно ниво – в град като Русе двете заедно няма как да струват повече от 20 000 лв. И пари за „информационна кампания”. Не че някой я е видял или пък в евтините местни медии струва толкова, но само за нея са хвръкнали яко дим в пушилката на медийната несвобода повече от сто бона народна пара.


За капак идват 25 791,58 лв. в графата „оборудване, пътни и квартирни”, която обединява необединимото и не става ясно що за оборудване се купува, нито пък що за лукс е в Русе да се похарчат подобни суми за настаняване и изхранване?


Така общата сума на масрафа, платен с данъците на бедния български данъкоплатец стига до колосалните 1 425 087,58 лв.


Те се дават за нещо толкова безумно, колкото е броенето на комари, които догодина няма да са същите, и така наречената им „локализация” край брега на Дунав, където всеки е наясно, че има много комари.


Напомняме, че подобни, макар и не така мащабни нагли кражби имаше и в други областни центрове, където кметовете са от ГЕРБ. Характерен пример е Добрич, където на гърба на местния воден цикъл няколкото най-близки до кмета като секретарката и пиарката му се бяха уредили с 5-цефрени хонорари за работа, която вършат по длъжностна характеристика и получават за нея заплати, а общият сбор от дотациите за правоверни партийци приближаваше половин милион лева.


Иначе, както твърди финансовият министър Горанов: „Корупцията е вестникарско внушение”.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.