Само захарта за година е увеличила цената си с над 60% в търговската мрежа. Така на практика за нормален живот у нас вече са необходими с 20% повече средства за издръжка на човек от домакинството, в сравнение със септември месец през 2021 г. – изчисляват икономистите от КНСБ.

Свързани новини

26.10.2022 17:00

20% скок на издръжката на живота за година

Видян 1786 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Средно с 20% повече средства са необходими за издръжка на човек от домакинството, в сравнение със септември месец през 2021г., сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Изследването сравнява потребителските цени и заплатата за третото тримесечие на 2022 г.


Общият ръст в цените на топлоенергията, тока, водата и газа за битови нужди в България е средно около 40%, отчетоха от института. Най-голямо обаче е поскъпването при основните хранителни продукти като захар, месо, мляко, тестени изделия, при които скокът е с около 10% само през последното тримесечие. Много от стойностите се диктуват от световните стокови борси, но в България цените дори на основни хранителни стоки стават вече социално непоносими, посочиха от КНСБ.
Това означава, че един работещ, който се издържа сам в домакинство трябва да получава чист доход не по-малко от 1300 лв..


За нормален живот в България на тричленно домакинство с дете до 14 г., задоволителната сума е не по-малко от 2370 лв., изчисляват експертите. Но статистиката от август показва, че близо 1 млн. 800 хил. от общо 2 млн. работещи българи живеят с доходи по-ниски от горепосочените. Така излиза, че 2/3 от работещите в страната не успяват да достигнат необходимите доходи за нормална издръжка на живота в България в момента.


"През последното тримесечие най-бързо растат цените на енергоносителите – с 5%, а при хранителните стоки с близо 3%“ е увеличението", посочи Виолета Иванова, експерт от Института към КНСБ.
Припомняме, че само за последната 1 семица инфлацията при храните е 1,17%, сочи индексът на тържищните цени (ИТЦ). През последните 3 месеца това нарастване е с над 6,75%, а на годишна база - с над 32%.


"Инфлацията при храните е към 35-40%”, отчете в началото на октомври доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Само захарта за 1 г. е увеличила цената си с над 60% в търговската мрежа.



Хората у нас са загубили 10% от покупателната си способност от началото на 2022 г., сочат и данните на Евростат. Ръстът на инфлацията за първата половина на годината само по официални данни на НСИ е 17,8%. На този фон доходите се увеличиха едва със 7%, което прави въпросната разлика от 10%. На практика обаче скокът на цените у нас дори минава видимо по-високи стойности. Най-висок ръст на цените има при газа, битовите разходи и повечето от храните.


Припомняме също, че същевременно по данни на НСИ у нас намалява потреблението на основни хранителни продукти като хляб, зеленчуци и плодове. Консумацията на насъщния от близо 19,5 кг. на човек, спада с близо 0,5 кг. за 1 г.


Инфлацията у нас е двойно по-голяма, отколкото в еврозоната и е резултат главно от поскъпването на енергийните ресурси, което рефлектира върху всички производства. Цените на храните у нас обаче излизат най-високи спрямо доходите в целия ЕС.



Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 замразяване на депутатските заплати 27.10.2022 10:23

    Българските депутати се оказаха единствените, които си актуализираха 3 пъти за тази година заплатите и даже са в аванс пред инфлацията. А са пратени да работят за суверена, не единствено за себе си!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион