Бюджетът е с обърнат фокус

Свързани новини

22.11.2023 14:33

21,6 млрд.лв. за пенсии: 216% за 3 г. при едва 7,5% ръст и 24,87% инфлация

Видян 1716 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бюджетът е с обърнат фокус, трябва да се насочи към онези 2 млн. българи, които изхранват себе си и останалите 4,5 млн.

21,6 млрд.лв. ще достигнат плащанията за пенсии през 2024 г. според бюджета на Асен Василев и ПП, разкри бившият социален министър Христина Христова. Топескпертът специално подчерта постоянното вдигане на минималната пенсия, чийто темп на нарастване е най-висок, което е дълбоко несправедливо, тъй като така се насърчава неработенето и неосигуряването, а това руши цялата система. И в момента НОИ е дотиран за повече от половината си разходи от бюджета, което означава, че пенсионната ни система е във фалит.

И точно по тази причина алармираме:

Пред България он еър Христова не коментира, че 21,6 млрд.лв. за пенсии, финансирани от бюджета, е над 2 пъти повече спрямо 10-те милиарда лева само преди три години.


Този ръст от 216% е нещо, което хазната не може да си позволи, тъй като икономическият ръст за 3 г.е само 7,5%.

Почти десет пъти процентът на увеличение на пенсиите надминава инфлацията – за 3 години тя е 24,87% по данни на НСИ. Дори да приемем, че е двойно в реалността и особено за т.нар. малка потребителска кошница, която пенсионерите използват, къде са 50 процента, а къде са 216 на сто?


Всъщност, ултра популистичното вдигане на пенсиите – от юли според бюджет 2024 г. – с още 11%, води до по-голямо поскъпване при цените, т.е. до по-голямо обедняване, а и до ускорено трупане на дълг – за следващата година – с още поне 10 млрд.лв.

И още нещо много важно, което обясни икономистът Преслав Райков. Тъй като бюджетът е политика, не просто редене на имагинерни числа, а премиерът Денков заяви колко било загрижено правителството му за демографската катастрофа, експертът смята, че фокусът трябва да бъде обърнат. Причината е намаляващата база за финансиране на осигурителната и пенсионната система – 2 млн. българи изхранват себе си и още над 4,5 млн.

Вместо да насърчава тях и тяхната икономическа активност, за да могат да продължават да го правят, да бъдат все по-активни икономически и да идват нови хора на пазара на труда, които да плащат сметките на цялото население, Асен Василевият бюджет прави точно обратното:


"Нашата икономика е в демографски капан. Тя е зависима от около 2 млн.  души, които активно я подкрепят, създават стойност. Тази година държавата направи всичко възможно да спъне големи приходи в бюджета."




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак