53,6% у нас нямат доверие на НЗОК, сочи изследване на Галъп за Здравен барометър. Само 29,3% заявиха, че варват на Касата. 15,7% от всички респонденти твърдят, че в последните няколко години им се е случвало да им поискат рушвет. 19,4% казват, че са плащали в болницата нещо, което намират за излишно. 9% свидетелстват лично за практика в болниците да се пише нещо, а да се прави друго. Посочените няколко дяла са и косвен индикатор за нивата на смущаващи финансови практики спрямо пациенти в последните няколко години.

Свързани новини

13.12.2023 17:34

53,6% не вярват на НЗОК: Галъп

Видян 562 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

53,6% от хората у нас нямат доверие на НЗОК, сочи изследване на Галъп за Здравен барометър. Само 29,3% заявиха, че вярват на Касата. 15,7% от всички респонденти твърдят, че в последните няколко години им се е случвало да им поискат рушвет. 19,4% казват, че са плащали в болницата нещо, което намират за излишно. 9% свидетелстват лично за практика в болниците да се пише нещо, а да се прави друго. Посочените няколко дяла са и косвен индикатор за нивата на смущаващи финансови практики спрямо пациенти в последните няколко години.


37,3% от внасящите здравни осигуровки у нас ги намират за високи, при 42,5% определящи ги като нормални и 3,8% - като ниски. Очаквано, хората с по-високи доходи в по-голяма степен намират размера за нормален. Резултатите са индиректен индикатор и за недоверието в модела на финансиране у нас, посочват от Галъп. Това се потвърждава и от декларираната готовност за плащане повече – ако това ще осигури по-добра здравна услуга, само 38,3% от работещите са готови, като сред тях преобладават основно респонденти с по-високи доходи. 50,9% не засвидетелстват такава готовност. Останалите не могат да отговорят.


53% от здравноосигурените имат представа какво им се полага, но има и 37,6% които признават, че не знаят. Прави впечатление, че сред определящите се като запознати в най-голяма степен се открояват хората в по-активен начин на живот и по-добри перспективи за неговото качество. Само 20,2% пък признават, че не знаят какъв е размерът на здравната осигуровка, която плащат, като най-висок е този дял сред най-младите. 71,5% знаят този размер. Така, сумата се оказва доста по-позната от съдържанието на услугите.


42,1% от осигурените лица признават, че пропускат профилактични прегледи, които им се полагат. Мъжете в по-голяма степен са склонни да пренебрегват здравето си. Крехко декларативно мнозинство от 50,6% все пак твърдят обратното.


70,7% от здравноосигурените не плащат сами профилактични прегледи, при 24,2% които го правят. 45,5% от наетите лица твърдят, че ходят на профилактични прегледи, които работодателят им организира. 49,9% не го правят или не разполагат с такава възможност.


Мнозинство от 56,2% от осигурените споделят, че в последните 3 г. не са търсили контакт директно със специалист, без личен лекар. 75,2% от осигурените казват, че имат доверие на джипито си.
На въпрос - кое е най-добре: лични вноски или солидарно осигуряване, естествените настроения клонят ясно към личното – в 60,2% от отговорите на всички респонденти, срещу 19,6% съгласни със солидарния принцип и 20,2% неуспяващи да определят. Прави впечатление, че най-възрастните респонденти реагират най-отворено към солидарния модел.


Примерът на личното се усеща и в огромното мнозинство, доверяващи си на личен контакт и/или връзки при посещение на лекар (69,6% от осигурените). По отношение на здравеопазването тези нива на търсене на личното са очаквани, коментират от Галъп.



  Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева