България е на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно

Свързани новини

05.12.2023 17:23

53% от БГ 9-класниците не могат да четат: PISA

Видян 3118 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трагичен спад в нивото на българското средно образование, отчете международният тест за проверка на грамотността PISA за 2022 г., който измерва уменията на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика. България отново е на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно.


Резултатите са дори още по-ниски от тези през предходните години, които също бяха обезсърчаващи за страната ни. Любопитен факт е, че данните обхващат периода, в който шеф на МОН при Петков-Нинова е настоящият премиер академик Николай Денков.


54% от българските деветокласници са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53% от тях нямат елементарни четивни умения, а 48% от тях са с драстични дефицити по природни науки, сочат данните на PISA. Сривът в резултатите е шокиращ - постиженията им са сред най-слабите, наблюдавани някога и при трите предмета.


Става въпрос за ученици, които от 5 клас учат по нови учебни програми, влезли в сила след голямата промяна в образованието през 2016 г. Въпросната реформа беше насочена именно към формирането на умения, а значи катастрофалните резултати са оценка и за нея самата.


От МОН обаче побързаха да се оправдаят. Според бившето ведомство на Денков “тестовете PISA не дават оценка на нашите учебни програми, тъй като те изследват качеството на цялата образователна система”. Оттам определиха резултатите като “стабилни”, с което наистина не може да се поспори, тъй като се бетонирахме на дъното на класацията. „Спадът при други държави е доста по-голям от нашия”, аргументираха се от просветното министерство.


Образователният министър Галин Цоков, който е и професор посочи, че “в следващите години трябва да се продължи още по-целенасочено по пътя, който сме поели” (б.р. и чиито ужасяващи резултати явно са видими от проверката).


Напомняме, че PISA се провежда на всеки 3 г. Спрямо 2018 г. средните резултати на българските деветокласници през 2022 г. се понижават значително по математика и четене и по-малко по природни науки. При разглеждане на всички оценки от 2006 г. насам и при трите предмета те описват дъга - първоначално постиженията се повишават, следва спад, започнал около 2015 г. (когато академика Денков е зам. в МОН, а после и министър), след което средните постижения през 2022 г. се връщат до нивото от 2006 г.


Егор Глазунов







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Лекуващ лекар 06.12.2023 09:11

    Гениалните и демократични българските ученици са на последно място по математика в ЕС, а по четене - на предпоследно !!! Какво значение има? Нали заплатите на учителите се вдигат и децата не може да се изключват от училище? Тези вече са трето поколение полуидиоти. Същите са като добитъка, който е нужен само за кланицата на гейевропата !!! Слава Американу, КРАЙ на Булгаристану, Алилуя и АМИН“ !!! Няма ПО – ПРОСТ НАРОД от този, който мълчи, ДОРИ КОГАТО Е ПРАВ !!!

  • 002 Живял като човек в България 06.12.2023 09:06

    Когато миналата седмица гледах откриването на седмица на книгата в Москва, чиято площ беше колкото ПЕТ футболни игрища, а книгите бяха с над 2 000 000 заглавия !!! А вътре нямаше как да се разминеш от посетители, повечето от които бяха с КУФАРИ НА КОЛЕЛЦА, ЗА ДА МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ПОВЕЧЕ КНИГИ, КОИТО ДА НОСЯТ !!! И всичко това в „бедна и изостанала Русия“ която както се вижда СЛАГА В ДЖОБА СИ ЦЕЛИЯ „ДЕМОКРАТИЧЕН“ ЗАПАД !!! Та си викам, КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ руснаците ??? И си отговарям веднага – НИКОГА !!!

  • 001 Иван Вазов 06.12.2023 09:03

    Класацията показва, че децата са прости, родителите и те, а явно, че нацията е най-простата в ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз, но "българчетата" в Парламента са ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗВАДКА на опростачването на цялата евроатлантическа побългарена нация !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей