Свързани новини

22.03.2018 15:10

80% от пешеходните пътеки са опасни

Видян 1366 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 80% от пешеходните пътеки в страната не отговарят на нормативните изисквания за маркировка и поставени знаци, де факто са опасни за пешеходците.


Това обявиха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният му колега Николай Нанков в четвъртък след края на проверката, разпоредена от прокуратурата в края на м.г. заради зачестилите инциденти на зебри.


Властите са проверили близо 14 000 пешеходни пътеки, като фрапантни нарушения са констатирани най-често в Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Цацаров определи този списък с градове като срамен.


"Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация", посочи главният прокурор.


По думите му регионалното министерство предстои да създаде национален регистър на пешеходните пътеки, но и да разработи идеи за промяна на нормативната уредба, така че проверки, като тази, да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции.


"МВР следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи на стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 г", добави Цацаров.


Предвидените в момента санкции при неизпълнение на подобни предписания са в размер между 2000 и 7000 лева.


По време на пресконференцията на Радев и Цацаров не стана ясно дали инцидентите на цветни пешеходни пътеки са намалели, откакто те бяха коригирани според изискванията - само с бяла боя. Това бе една от първите мерки, обявени от властите в началото на проверката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец