Това съобщи той с пост във Facebook

Свързани новини

10.04.2022 18:12

Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ, ПП няма да подкрепи Каримански

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кандидатът на „Продължаваме промяната” за гуверньор на БНБ Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за поста.


Това съобщи той с пост във Facebook.


"В понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ. При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията.


 


Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име", се казва в поста на Гюров в социалната мрежа.




„Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС“."Продължаваме промяната" няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ. Това заяви премиерът Кирил Петков в извънредно заявление и обяви, че ще информира коалиционния съвет, че Андрей Гюров е решил да оттегли кандидатурата си.



Той обяви, че основната политическа задача пред правителството е закриването на специализианите съдилища и специализираната прокуратура. Никакви решения няма да бъдат взимани по темата Северна Македония и Украйна извън българския парламент, увери Петков.




"Днес на коалиционния съвет отивам със следните предложения на “Продължаваме промяната”: за БНБ - както знаете всички плащания от и към България се следят от БНБ, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. Всички плащания, които излизат извън страната. Също така КТБ вероятно нямаше да се случи, ако тогавашния гуверньор си беше свършил по-добре работата.




Така че тази позиция е много важна. И с чия подкрепа тя се избира, е много важно. Аз ще информирам коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ", заяви Петков.




Той обясни още, че Гюров го е уведомил, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в Закона за съдебната власт.




“Няма пречка настоящия гуверньор да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат. Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството.



“Продължаваме промяната” няма да подкрепи г-н Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които неведнъж споделихме”, заяви премиерът.






Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог