Apple ще облекчи правилата за App Store в ЕС

Свързани новини

19.11.2023 16:51

Apple ще облекчи правилата за App Store в ЕС

Видян 26202 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският технологичен гигант Apple ще позволи на потребителите на iPhone в ЕС да изтеглят приложения, хоствани извън официалния App Store на фирмата, за да се съобразят с разпоредбите на блока, съобщи индустриалният уебсайт MacRumors, позовавайки се на главния кореспондент на Bloomberg Марк Гърман.

Според доклада Apple ще въведе "силно контролирана система", която ще даде възможност на потребителите в ЕС да инсталират приложения, без да е необходимо да използват App Store, като практика, известна като sideloading.

Промяната ще бъде направена "някъде през първата половина на 2024 г.", пише MacRumors, цитирайки последното абонаментно издание на бюлетина Power On на Гурман.

Съгласно Закона на ЕС за цифровите пазари (DMA) магазините за приложения и т.нар. gatekeepers - големи цифрови платформи, които предоставят основни услуги, като например онлайн търсачки - са задължени да отворят своите услуги и платформи за други компании и разработчици.

През септември Европейската комисия определи Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta и Microsoft като пазачи.


В случай на неспазване на изискванията, пазачите са заплашени от глоби в размер до 10% от общия им годишен оборот в световен мащаб или до 20% при повторни нарушения.

Apple твърди, че страничното зареждане ще "осакати" защитата на личните данни и сигурността на iPhone, излагайки потребителите на сериозни рискове като зловреден софтуер, измами и проследяване на данни.

Компанията начислява на някои създатели на приложения комисиони в размер до 30% за използването на нейната система за плащане в приложенията. Таксите са критикувани от разработчиците и са обект на внимание от страна на антитръстовите регулатори в няколко държави.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби