3% дефицит е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо. Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно заседание на партията, на което се очакваше решение за ролята на ГЕРБ в управлението. Стана ясно, че от партията ще излязат с обща позиция за "сглобката" в събота във Велико Тръново.

Свързани новини

08.11.2023 15:19

Асен Василев да не отваря торбата - Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване: Борисов

Видян 546 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

3% дефицит е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо. Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно заседание на партията, на което се очакваше решение за ролята на ГЕРБ в управлението. Стана ясно, че от партията ще излязат с обща позиция за "сглобката" в събота във Велико Тръново.

"5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре! И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата - Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване. Къде са мерките да излезем от 3%-ия дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или поне да е на излишък? Хората в център дясно разчитат да отстояваме интересите, за които са гласували, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Явно сглобката и механизма на управление трябва да се предоговарят. По-скоро трябва да намерим решение от тази ситуация. Решението е те да управляват и ние през парламента да ги контролираме. На тези лидерски срещи, на които се събираме 20 души, говорим си и нищо не се случва. Веднъж се е случило Кирил Петков внесе шест мерки и ние ги приехме. Тогава се разбрахме да имаме човек в Министерски съвет, който да докладва какви законопроекти се приемат и ние да ги обсъждаме в парламента.


Това не се случи. Според мен трябва по комисии да идват министрите и заедно с тяха да решавате и да спазвате сроковете. Ето, на нас никой не ни е казал за е-рецептите. Сега ние нямаме министри и зам.-министри. Няма как да носим отговорност с тях. Ако почнем да работим и заедно с ПП-ДБ да подготвяме срещи с министрите, на които да се решава за законите, тогава ще можем съвместно да носим отговорност.


В момента ние се явяваме опозиция на това, което подкрепяме. Асен Василев си сменя шефа на НАП в Хасково, а ние нищо не знаем. Не става така. В събота ще имаме пълната картина. Тогава и кметовете ще дадат пълен списък с нещата, които сме обещали. Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат, и лихвите са вече милиарди на година. Кой ще ги плаща тези лихви? Не виждам мерки, които да гарантират връщането на тези дългове. Напротив, виждам мерки, които са комични - мерки за доносите, за гъбите, и прочие.


По времето на комунизма дефицитът със закон беше регулиран да бъде нула. Екзотиката няма да я приемем, интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става, сега ще се вдигат данъците с по 40-50% на жилищата на хората. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъците”, добави Борисов.

Изключително важно в момента е ГЕРБ да си върне физиономията. Управляваме с либерални партии - да, но основният ни принцип е колкото се изкарва, толкова да се харчи. Това гарантира устойчивост и е честно да не задължаваме младите хора да ни плащат дълговете. Защото 3% дефицит означава нещо лошо. Това е задлъжнялост - взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат, и лихвите са вече милиарди на година. Кой ще ги плаща тези лихви? Не виждам мерки, които да гарантират връщането на тези дългове. Напротив, виждам мерки, които са комични - мерки за доносите, за гъбите, и прочие. По времето на комунизма дефицитът със закон беше регулиран да бъде нула.

Екзотиката няма да я приемем, интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България, попита Борисов. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става, сега ще се вдигат данъците с по 40-50% на жилищата на хората. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъците.

С партньорите ни в това управление трябва да знаем какви линии не трябва да се преминават, защото ще си загубим физиономията, хората в център дясното ще настояват да сме тези, за които те са гласували, допълни още Борисов.

Преди година ПП-ДБ говореха за 8 милиарда, че са били откраднати от ГЕРБ, а те самите теглят по 5 милиарда заеми, каза и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Седем от осем мерки не са изпълнени в МРРБ. Фрапиращ случай на неизпълнение е АМ "Струма", това заяви Николай Нанков.

"Към момента няма нито одобрен момент, нито е съгласувана методика с регионална комисия. Имаме 7 от 8 мерки със срок семпетмври, които не са изпълнени."

"И аз, и Кирил Петков в Пловдив обещахме Околовръстно. Трябва да си спазваме обещанията. Всичко това трябва да бъде отразено в този бюджет. Ако не се приемат драстични мерки и ще се харчи, и ще се вземат дългове, да се знае за какво се вземат. Андрей Цеков полага много усилия, но са напразни, защото техните усилия са хвърлени в тези 300 млн. лв. за мантинели и маркировка. Трябва да помислим как да му дадем рамка."

"Общия резултат показва 70% разплатени средства. Трябва да отчетем и една загуба - 34 млн. евро, които са загубени по Оперативна програма околна среда. Ние сме загубили пари от оперативните програми, за да изпълним политиките си."

"По ПВУ до настоящия момент трябваше да подаваме 4-то плащане. Едвам успяхме да стигнем до второто, не е сигурно, че ще го получим до края на годината, но поне го подадохме. Мога да кажа, че НС и ГЕРБ изпълнихме своя ангажимент по отношение на законодателната част. Всичко останало бих казала, че е добро пожелание, но не и добро изпълнение."

По отношение на здравеопазването според проф. Костадин Ангелов шестте законодателни мерки са с почти спазени срокове.

"По отношение на 18-те мерки на изпълнителната власт нито една не е спазена в срок, голяма част няма и намерение да бъ Проектът по модернизация на Спешната помощ е пред провал", заяви проф. Костадин Ангелов.

"По ПВУ имаме забавяне по всички проекти. Правителствената програма категорично не се изпълнява. България няма да бъда на картата на Европа по отношения раковите заболявания, защото този проект беше провален."

По отношение на образованието имаме намаление на средствата, сподели Красимир Вълчев.



Източник: Гласове


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв