Атина поиска връщането на древните мраморни статуи, изнесени от Гърция през XIX в.

Свързани новини

03.12.2023 17:00

Атина поиска връщането на древните мраморни статуи, изнесени от Гърция през XIX в.

Видян 19441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският министър-председател Риши Сунак обвини гръцкия си колега, че политизира дългогодишния спор за гръцките антики, съхранявани в музеите на Обединеното кралство, като заяви, че лидерът само се опитва да "изнесе трибуна" по този въпрос.

В изказването си по време на спорните въпроси на министър-председателя в британския парламент Сунак обясни решението си да отмени срещата с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис по-рано тази седмица, като заяви, че той се е съгласил да не се фокусира върху връщането на антиките от V век, известни като Мраморите Елгин.

"Когато стана ясно, че целта на срещата не е да се обсъждат съществени въпроси на бъдещето, а по-скоро да се изтъкват и преекспонират въпроси от миналото, това беше неуместно", каза той.


 Даунинг стрийт заяви, че Мицотакис е нарушил дадено по-рано обещание да остави настрана десетилетния спор, позовавайки се на неотдавнашно интервю за британски медии, в което той настоява за връщането на мрамора.

По-късно гръцкият министър на културата Лина Мендони удари Лондон по "варварството", като заяви, че "скулптурите са плод на кражба", и същевременно обеща да се обърне към Британския музей, където се съхраняват резбите.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър също разкритикува Сунак заради дипломатическата разправия, като заяви: "Няма значение Британският музей, министър-председателят е този, който очевидно е загубил мрамора си." Стармър се срещна с Мицотакис в понеделник, точно преди отменената среща с министър-председателя, и по-късно защити Гърция като "колега от НАТО, икономически съюзник, един от най-важните ни партньори в борбата с нелегалната имиграция".

Резбите са премахнати от гръцкия храм Партенон в началото на XIX в. от британския дипломат лорд Елджин - тогава посланик в Османската империя, която по това време управлява Гърция. Оттогава те остават във владение на Обединеното кралство и Сунак обещава никога да не отмени законодателството от 1963 г., което забранява на Британския музей да върне съкровищата.


Гръцкото правителство първоначално поиска резбите през 1983 г., но Обединеното кралство многократно отхвърли исканията му, дори отхвърли предложението на ООН да посредничи в спора през 2015 г. Въпреки съпротивата на Лондон обаче ЮНЕСКО продължи да призовава двете страни да разрешаване на въпроса чрез „двустранни преговори за връщане и реституция на културни ценности“.


 Снимка: АP


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион