01/02

Свързани новини

01.11.2021 15:19

Българка свали Заев, спечели изборите в Скопие

Видян 2994 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската гражданка Данела Арсовска спечели изборите за кмет на столицата на Северна Македония Скопие. Това накара премиера Заев – лидер на управляващата соцпартия да подаде оставка. В края на кампанията червените допуснаха черен пиар срещу „бугарския кандидат - кмет”, с което ясно показаха доколко са готови за истински преговори с нашата страна, искрени ли са клетвите му, че няма антибългарски настроения. Това, както и намеренията за евроинтеграция, както и всичко останало, което твърдеше доказано корумпираният политик се изпари яко дим.  
При 98% преброени гласове в ранния понеделнишки следобед Данела имаше преднина от 55,05% срещу досегашния кмет Петре Шилегов с 41,83% или дистанция от над 25 000 вота.



Заев, противно на демократичните правила, хвърли оставката си първо във Фейсбук. Тя е втората му. Първата последва отказа на Франция да допусне начало на преговори със Северна Македония за влизане в ЕС и беше преди 2 години през октомври. До 15 часа в понеделник официален документ от Заев обаче липсваше.
И този път, уж опитен политик, той сам си сложи капан – както през 2019 г. се зарече да подаде оставка, ако не получи покана за ЕС, сега заложи главата си на победа в Скопие.
И в предимно населения с проалбанско малцинство град Тетово основният коалиционен партньор на партията на Заев ДУИ претърпя поражение, вече признато от досегашния кмет Теута Арифи. На нейно място ще управлява града Билал Касами, лидерът на Беса - по-малка партия от "албанския" блок.
От щабовете на ВМРО-ДПМНЕ и Алианса на албанците (основната опозиционна партия в албанския блок) обясниха, че започват преговори за ново мнозинство в парламента, за да бъде свалено правителството. Двете партии очакват победата на Беса в Тетово да доведе до излизането ѝ от управляващата коалиция, а това би оставило Заев без мнозинство.
Все още премиерът пък говори за нова коалиция, която не е съвсем ясно с кого ще прави. Междувластие в Македония обаче е опасно за целите Балкани, тъй като Албания даде заявка за обединение с Косово, където от седмици текат вълнения. А шиптърите без друго веят чужди знамена в „своята” част от Северна Македония. По ирония на съдбата, най-ислямизирани са някога най-българските градове като Преспа, Битоля, Охрид и т.н.
 
На пресконференция лидерът на спечелилата изборите в Скопия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска предсрочни избори. Заев, обратно, изрази мнението си, че може да се избегне нов вот - последният бе през юли 2020 г. - и да се използват оставащите две години и половина от мандата, за да продължи управляващото мнозинство делото си.


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей