"Необходимо е да седнем заедно и да решим общия ни въпрос, това е проблем на Европа", е добавил председателят на Народното събрание.

Свързани новини

19.12.2022 16:55

Българският парламент ще инициира среща между ЕС и Турция за миграцията: Рашидов

Видян 1341 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският парламент ще инициира международна среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов след разговора си с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп. Намерението е срещата да се проведе в България.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, която е на официално посещение в Турция, проведе пленарни разговори с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп и турски депутати.

По-рано двамата председатели на парламенти проведоха разговор помежду си. Общо е било мнението, че един от важните проблеми не само за двете страни, но и за цяла Европа, е бежанската криза. Рашидов е отбелязал че Турция се грижи за близо 4 млн. мигранти. Той е подчертал, че откакто има засилен миграционен натиск най-надеждната граница в този район е българо-турската.

"Необходимо е да седнем заедно и да решим общия ни въпрос, това е проблем на Европа", е добавил председателят на Народното събрание.

"Преди миграцията се приемаше като проблем на страните, които той засягаше, но вече се приема като глобален проблем и то основно след войната между Украйна и Русия", е коментирал председателят на Великото национално събрание Мустафа Шентоп. "Обсъждахме и постигнахме съгласуваност, че с участието на парламентите на други страни може да бъде организиран международен форум по въпросите на миграцията", съобщи той.

"Радваме се, че с приятелска, съюзническа и съседна България имаме много добри отношения", отбеляза по време на съвместното изявление на председателите на парламентите на България и Турция Мустафа Шентоп. Той смята, че съществува сериозен потенциал за развитие на отношенията между двете страни в икономиката, културата, туризма, образованието и други сфери.

Председателят на Народното събрание е заявил пред журналисти след срещите, че от 10-15 години отношенията между България и Турция са на изключително добро ниво. "Бяха направени много съвместни заседания на правителствата, отлично е и сътрудничеството между отделните министерства", добави той.

В състава на делегацията са председателите на парламентарни групи Десислава Атанасова (ГЕРБ), Стефан Янев ("Български възход"), заместник-председателят на групата на "БСП за България" Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (Продължаваме промяната"), Сезгин Мехмед (ДПС) и Николай Дренчев ("Възраждане").

През декември Турция бе посетена и от делегация начело с президента Румен Радев, като той и Реджеп Ердоган се разбраха да положат общи усилия за охраната на границата. На повторно посещение в страната вчера бяха вътрешният министър Иван Демерджиев и енергийният Росен Христов. Преди това Демерджиев съобщи, че Ердоган е издал указания за по-добро уплътняване на границата от турска страна, както и за помощ в борбата с наркотрафика и каналджийството.

За по-малко от три месеца трима служители на МВР загинаха, докато изпълняваха задълженията си по противодействие на мигрантската вълна, а един е с опасност за живота. На 25 август автобус, който превозваше незаконно влезли в страната чужденци, удари полицейски автомобил, опитал се да го спре в Бургас. Загинаха двама души от местното районно управление. На 8 ноември служителят на Гранична полиция Петър Бъчваров беше убит с ловна пушка, докато проверяваше дупка в оградата по границата с Турция. Международно медийно разследване пък показа, че изстрел от българска страна е ранил потенциален мигрант. Твърдението впоследствие бе отречено от Демерджиев.

Вследствие на инцидентите полицията затегна мерките за сигурност и въведе нови методи за ограничаване на трафика на нелегални мигранти през България.

Преминаването на границата и навлизането на мигранти във вътрешността на Европа бе сред основните доводи Австрия и Нидерландия да спрат влизането на България в Шенген от 1 януари 2023 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително