Свързани новини

25.11.2013 15:15

Бедните ще плащат по-ниски държавни и общински такси

Видян 1443 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Таксите, които плащат бедните българи на държавните ведомства и общините за административни услуги да бъдат в намален размер. Това се предлага в концепция за нова политика по отношение на таксите, която е публикувана на портала на консултативните съвети към Министерския съвет.


Концепцията е разработена по поръчка на правителството от частни консултанти по европроект. Тя бе поръчана при управлението на ГЕРБ, а проектът се надзираваше от сегашния регионален министър Десислава Терзиева, уточнява 24 часа. За да стане концепцията реалност, трябва да бъде приет Закон за държавните такси. Намаленият размер на таксите за бедните ще гарантира достъпност на услугите за всички българи, пише в концепцията.


Всички държавни такси трябва да бъдат в размер, който покрива само разходите за услугата, която оказват чиновниците, предвижда концепцията. Допустими разходи, на чиято база може да бъде определен размерът на таксата, са заплатата на чиновниците, които работят по предоставяне на услугата, командировъчни, закупуване на материали и консумативи и дори ремонт на офиси.


Предвижда се и уеднаквяване размера на таксите, които събират различните общини за една и съща услуга. Таксите могат да бъдат по-високи от разходите за услугата единствено ако държавата иска чрез тях да проведе политика на ограничаване. Тогава обаче това трябва да е вписано в специален закон. Например, ако държавата иска да ограничи строежа на вятърни електроцентрали, може да бъде сложена много висока такса за приемане и разглеждане на проекта, поясниха експерти, участвали в писането на концепцията. По същия начин ако се цели насърчаване на дадена политика, таксите могат да бъдат по-ниски от реалната цена за извършване на услугата, а бюджетът да покрива разликата.


Концепцията предвижда и нови правила за заплащане на държавните такси. За по-големите суми трябва да бъде предвидена възможност за разсрочено плащане. Такса от 10 лв. може да бъде плащана наведнъж, но такава от 600 лв. трябва да може да бъде погасена на вноски, препоръчва документът. Ведомствата трябва да осигурят и максимално голям набор от канали, по които гражданите да могат да плащат. Сред тях са електронно плащане по интернет, с кредитни карти, на гише в самото ведомство.


Предвижда се и възможност за гражданите и фирмите да решат дали да платят таксата при заявяване на услугата, или при вече свършена от чиновниците работа. Ведомствата ще трябва да връщат събрани от гражданите и фирмите такси, ако не извършат заявената услуга навреме, предвижда още предложеният за обсъждане документ. Заради това всяко заявление за услуга, подадена от гражданин или фирма, ще трябва да съдържа и номер на банкова сметка, по която евентуално да бъдат върнати парите.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец