Антониу Гутериш

Свързани новини

15.04.2024 14:55

Близкият изток е на прага на пълномащабна война: ООН

Видян 404 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за максимална сдържаност, като предупреди, че целият Близък изток е на ръба на пълномащабна война след иранския удар с дрон и ракета по Израел този уикенд.

Нападението бе в отговор на въздушния удар по ирански дипломатически комплекс в Сирия по-рано този месец, при който загинаха седем военни, включително двама генерали. Техеран обвини Западен Йерусалим, че е извършил екстериториално убийство. Въпреки че Израел нито потвърди, нито отрече отговорността, два дни след удара по консулството на 1 април министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел нанася удари по "враговете си в целия Близък изток".

След тези събития целият регион е изправен пред опустошителен конфликт - предупреди Гутериш. "Сега е моментът да се обезвреди и деескалира", заяви той, като призова за "максимална сдържаност".


Макар че "остро осъди" мащабната атака срещу Израел, той също така повтори осъждането си на бомбардировката на консулските сгради на Техеран в Дамаск по-рано този месец, като призова за "незабавно прекратяване на тези военни действия".

    Време е да се отдръпнем от ръба на пропастта. Изключително важно е да се избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до големи военни конфронтации на множество фронтове в Близкия изток.

Гутериш също така призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа, където по данни на местни здравни служители през последните шест месеца при израелски удари са загинали над 33 000 души.


Западен Йерусалим обяви война и се зарече да унищожи базираната в ивицата Газа войнствена групировка Хамас, след като тя извърши изненадващ рейд на израелска територия, при който загинаха над 1100 души и бяха взети около 250 заложници. По-рано ООН предупреди, че влошаващата се хуманитарна ситуация и недостатъчният приток на хуманитарна помощ към Газа водят до гладна смърт сред разселеното цивилно население на анклава.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион