Свързани новини

19.06.2020 09:33

Борис Бонев предлага разширяване на Синята зона в София и в неделя

Видян 1373 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" внесе в Столичния общински съвет предложение за реформа на платеното паркиране в София, предаде economic.bg. Основните му предложения са за увеличаване на обхвата на „синята зона“, както и удължаване на действието на платеното паркиране с още един час през седмицата – до 20:30 ч. От организацията му предлагат още платеното паркиране да действа и в неделя.

„През десетте години, откакто беше въведена "Синята зона", не са правени никакви корекции, освен механично увеличаване на зоните. През този период градът ни значително се промени, а натискът от автомобили осезаемо нарасна. С предложението ни целим да осъвременим условията за паркиране, да улесним живущите в зоните, да гарантираме повече паркоместа и най-накрая да вкараме ЦГМ в 21-ви век“ каза Борис Бонев.

„Предлагаме разширяване на "Синята зона" в рамките на целия център. Нелогично е крайно натоварените райони около НДК, Халите, Докторския паметник и др. да продължават да бъдат извън "Синята зона". Също така предвиждаме тя да важи с един час повече - до 20:30 ч., както и да работи и в неделя между 10 и 18 часа“, споделя Андрей Зографски от Спаси София.

Предложението на "Спаси София"

От гражданската организация казват, че предложението им съдържа и възможността за въвеждане на специални места за автомобили за зареждане, както и места за качване и слизане на пътници, които улесняват движението около обществени обекти и транспортни възли.

„Предвиждаме и възможността за въвеждане на „Уикенд зона”, важаща през почивните дни, която може да бъде въведена в природен парк Витоша например. За първи път в България се въвеждат доказани европейски практики, за да може да намалим хаоса по софийските улици и да улесним движението. Но предложението ни съдържа и десетки организационни промени, които допълнително ще подобрят функционирането на системата, ще намалят измамите и ще регулират разпределянето на градското пространство между всички ползватели“, обясни Бонев.

Друга промяна със „синята зона“ в София, която предлагат от гражданската организация е свързана с ограничаването на броя на служебните паркоместа. „Основна промяна е ограничаването на броя на служебните и безплатни паркоместа за институциите до 3. В момента сме свидетели как държавни институции, министерства, даже самата Столична община, окупират огромни пространства за служебните си автомобили и Общината по никакъв начин не ограничава това. Не е справедливо цели улици и площади да се ползват като служебни паркинги, а живущите да нямат къде да паркират, докато пешеходците лавират между колите по разбитите тротоари“, обясни Бонев.

Освен всичко друго общинският съветник предлага и забрана за движение на животинска тягаи каруци в компактния град, както и дигитализация на работата на ЦГМ чрез електронни винетни стикери и контрол. „Предлагаме логични решения за многобройните проблеми, които се трупаха с годините. Затова очаквам, че всички общински съветници ще подкрепят тази улесняваща живота на софиянци промяна“, каза още Борис Бонев.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.06.2020 10:41

    Pуската филоложка е един Баце в пола. Кога ли ще излязат и нейните фотоси и записи?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева