Британците са предупредени за спад в ръста на заплатите

Свързани новини

19.02.2024 18:00

Британците са предупредени за спад в ръста на заплатите

Видян 5151 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работниците в Обединеното кралство може да се сблъскат с по-ниско увеличение на заплатите през тази година, тъй като работодателите обмислят да намалят увеличенията на възнагражденията на фона на продължаващите икономически проблеми, според неотдавнашен доклад на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD)

В доклада се посочва, че спадът в ръста на заплатите идва в момент, когато много работодатели в Обединеното кралство намаляват плановете си за наемане на служители поради забавянето на растежа.   

Средното очаквано бъдещо увеличение на заплатите в Обединеното кралство се понижи до 4 % през последното тримесечие на 2023 г., след като известно време се задържаше на ниво от 5 %, отбелязвайки първия спад от началото на пандемията от Ковида-19. Средното очаквано увеличение в частния сектор показа същия очакван спад - от 5% на 4%, докато очакваното намаление в публичния сектор беше по-стръмно - от 5% на 3%.   

"Това се усеща като ключов момент на пазара на труда в Обединеното кралство", заяви старши икономистът на CIPD по въпросите на пазара на труда Джон Бойс. "Разликата в очакванията за заплатите в публичния и частния сектор отново се увеличава в момент на нарастващ натиск върху обществените услуги", отбеляза той.


По-ниското увеличение на заплатите ще нанесе удар върху покупателната способност на британците и ще намали разполагаемия доход в момент, когато разходите за живот нарастват, което ще накара мнозина да преразгледат бюджетите и разходите си, предупредиха експерти.  


"Станахме свидетели на продължителен период на висок ръст на заплатите в отговор на свития пазар на труда и на висока инфлация, която повишава разходите за живот. Ръстът на заплатите помогна на отделните хора, но остави работодателите с по-високи разходи за заплати, които трябва да покрият", обясни Бойс.  

В проучването, проведено през миналия месец, участваха над 2000 работодатели. Около една трета от работодателите планират да увеличат броя на служителите си през следващите три месеца, докато 10% предвиждат съкращения.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.