Без спешна поправка на промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратурата, ще настане хаос. Това предупредиха ръководителите на окръжни и апелативни прокуратури.

Свързани новини

26.05.2022 17:37

Членове на ВСС и шефове на прокуратури искат промени на промените в Закона за съдебната власт

Видян 4981 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Членове на Висшия съдебен съвет и ръководители на окръжни и апелативни прокуратури призоваха за спешни промени на промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура. Според магистратите и съдебните кадровици, не са уредени ключови въпроси, сред които съдбата на стотици преписки, висящи разследвания и дела, които след 28 юли трябва да бъдат прехвърлени от специализираните в останалите компетентни прокуратури.


 


 


Без спешна поправка на промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратурата, ще настане хаос. Това предупредиха ръководителите на окръжни и апелативни прокуратури.


 


Те бяха изслушани от Пленума на Висшия съдебен съвет, а заседанието се председателстваше от министъра на правосъдието Надежда Йорданова.


 


На заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев определи това, което предстои да се случи, като "юридическа катастрофа" и прогнозира "остра международна реакция":


 


"Колеги, никой не го интересува дали ще пострада правосъдието, вие сте големи идеалисти! Тези проблеми са проблем на законодателя, който ни ги прехвърля на нас, за да каже: "Ето, съдебната власт е виновна, защото тя предизвика този хаос". Не, този хаос се предизвика от Министерството на правосъдието и от НС. Ние сме тук, за да кажем само едно единствено – "ВСС не може да направи нищо за всички тези проблеми".


 


 


"С г-н Гешев съм имала възможност в предходните месеци да коментираме кога и как ще настъпи "хаос и апокалипсис". Гледам със спокойствие към ситуацията и, разбира се, с нужната степен на загриженост", посочи правосъдният министър.


 


"Със спокойствие може да гледа някой наближаващо цунами, просто защото не осъзнава, че това е цунами и си мисли, че е филм. Това, че гледате със спокойствие не означава, че цунамито няма да ни удари", отговори Гешев.


 


Надежда Йорданова не се ангажира с позиция, ще има ли ремонт на ремонта на Закона за съдебната власт, но обеща да обсъди с екипа си поставените от магистратите проблеми.


 


Източник: БНР


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби