Заради войната в Украйна много международни компании предложиха преместването на висококвалифицираните си специалисти в държави от ЕС

Свързани новини

20.06.2022 13:19

ДБ предлага законови промени за издаването на Синя карта

Видян 1242 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Предложенията за по-лесно наемане на висококвалифицирани специалист от трети държави са вече в парламента. Депутати от "Демократична България" са внесли промени в Закона за трудовата миграция.




Промените засягат главно издаването на т.нар. "Синя карта". Тя ще може да се получава и от лица, ползващи се със статут на временна или международна закрила.




Заради войната в Украйна много международни компании предложиха преместването на висококвалифицираните си специалисти в държави от ЕС. А в мотивите към промените е отбелязано, че облекчените условия ще привлекат висококвалифицирани специалисти от Молдова, Беларус и Русия.




Промените предвиждат признаване и на опит за кадри, които нямат диплома за висше образование, но въпреки това са висококвалифицирани заради натрупана практика.




Улеснява се командироването, повишаването в длъжност, смяната на работодател и пътуването в Европейския съюз. Ще има и "признати работодатели", които ще използват по-бърза процедура.




Промените трябва да минат съгласуванията в комисии и в пленарната зала. Но са подкрепени от секторните IT асоциации. От там посочват, че промените ще улесни и растежа на компаниите, което ще доведе до още повече привлечени инвестиции и възможност за повече нови работни места.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Асен 20.06.2022 21:25

    Всичко се прави за фирмите, които са платили на ДБ да има тези промени, няма друга причина!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец