"Да, министърът се съгласи. Единственото което му е искането, ще направи среща с ресторантьорите за изсветляване на бизнеса. Иска предложения от тях, но ние бяхме ясни – няма да се случи 20% за ресторантьорите", каза депутатът пред журналисти.

Свързани новини

29.09.2023 13:58

ДДС-то за ресторантьорите остава 9%, бонус - донос отпада: Пеевски

Видян 1436 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатът от ДПС Делян Пeевски обяви, че министърът на финансите Асен Василев се е съгласил ДДС-ставката за ресторантьорите да остане 9 процента и да отпадне предложението за бонус при подаване на сигнал за укрити данъци, предаде БНР.

"Да, министърът се съгласи. Единственото което му е искането, ще направи среща с ресторантьорите за изсветляване на бизнеса. Иска предложения от тях, но ние бяхме ясни – няма да се случи 20% за ресторантьорите", каза депутатът пред журналисти.

Пеевски потвърди за среща с министъра на финансите, с Бойко Борисов и с Делян Добрев, на която е договорено да се направи така, че нито един от работещите във въглищните централи да не остане без работа и да бъдат насочени към държавно предприятие.

"Уточнихме да има пълна заетост на хората, които се освободят в държавно предприятие. Да няма никой, който да остане без работа. Закриването да бъде 2038 година. И отделно ще им предложим - който не иска да отиде в това държавно предприятие, 36 заплати еднократно веднага ще се изплатят.


Имахме разговор с финансовия министър сериозен. Надявам се, сега ще уведоми той премиера, да седнат и да се разберат със синдикатите - не може да има тези протести и липса на диалог", заяви Пеевски.


След извънредното правителствено заседание по-късно обаче стана ясно, че Министерството на финансите остава на позицията, че ДДС в ресторантьорството трябва да се върне на 20-процентна ставка. Това обяви Асен Василев. Той обаче изрази готовност, ако браншът представи достатъчно мерки за изсветляването на сектора, ставката на косвения налог да остане 9 на сто.


Ето и част от обсъжданите мерки:


"Министерство на финансите, към момента, е публикувало данъчните закони с 20-процентна ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени. Ставката няма да бъде променена на 9%! Водим разговори с представители на бранша за изсветляване. Тези разговори са в няколко посоки. Те сложиха 7-8 предложения на масата. Чакаме ги писмено. Едно от тях е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор "ресторантьорство и хотелиерство", като най-ниският е за 1000 лева, а не да се осигуряват на минимална работна заплата. Друго е всяко заведение да има пос терминал и да има глоба, ако нямат.


Трето предложение е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Четвърто предложение, което обсъждахме, е да не могат да се осигуряват служители на по-малък пълен работен ден, освен ако нямат втора работа или други доходи. Нека да видим как този пакет изглежда.


Ще го насмятаме, ще видим какви са приходите в бюджета от този пакет от изсветляващи мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава можем да имаме разговор за това дали ставката да остане на 9% трайно. Към момента не сме получили такива предложения, така че мнението на Министерството на финансите е, че ставката, за момента поне, трябва да остане на 20%".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец