"За пореден път прави впечатление, че колкото и да нарастват средствата в бюджета на касата с всяка следваща година, достъпът на гражданите до здравеопазване си остава винаги един и същ. Уж са здравноосигурени, а се налага да заплащат до 50% от медицинските услуги", каза Маргарита Махаева, ПГ на "Възраждане".

Свързани новини

01.12.2023 12:24

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК

Видян 406 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха на първо четене със 142 гласа "за" и 60 "против" бюджета на Здравната каса. По-рано тази седмица народните представители от бюджетната и от здравната комисия го отхвърлиха, защото депутатите от ГЕРБ и ДПС не го подкрепиха, предаде БНТ.

Бюджетът все пак днес получи подкрепата на ГЕРБ-СДС и ДПС, но с уговорката, че самите те ще предложат промени между първо и второ четене.

    "Категорично ние няма да подкрепим между първо и второ четене параграми 11 и 16 в бюджета на НЗОК", заяви Костадин Ангелов, ПГ на ГЕРБ СДС.

Срещу план-сметката за касата гласуваха очаквано от БСП за България, ИТН и Възраждане.

    "За пореден път прави впечатление, че колкото и да нарастват средствата в бюджета на касата с всяка следваща година, достъпът на гражданите до здравеопазване си остава винаги един и същ. Уж са здравноосигурени, а се налага да заплащат до 50% от медицинските услуги", каза Маргарита Махаева, ПГ на "Възраждане".

    "Този бюджет остава далеч от перфектния бюджет, който българското здравеопазване очаква от дълго време - бюджет, който да дава решения поне за основните проблеми в системата на здравеопазването в страната", изтъкна Георги Гьоков, ПГ на БСП за България.

    "Няма как да подкрепим този бюджет поради липсата на цялостна визия за промяна. Промените са твърде скромни и несъществени и не водят до радикална промяна в цялата структура", заяви Станислав Балабанов, ИТН.

Зад бюджета очаквано застанаха от ПП-ДБ, както и самият министър на здравеопазването, който го определи като най-добрия бюджет от последните години.

    "Народното събрание има ангажимента да приеме финансовата рамка. Качеството на здравеопазването, организацията му, не са ангажимент на народното събрание. Те са ангажимент на структурите, които използват тези средства, за да може да се постигне промяната, която целим", изтъкна Александър Симиджиев, ПГ на ПП-ДБ.

    "Откровено казано не мога да разбера защо ние се противопоставяме на този закон за НЗОК. Аз следя бюджетите на здравата каса от 15 години и това е най-добрият бюджет. Той е и структуриран както трябва в посока на извънболнична помощ, в посока на извънболнична помощ", изтъкна Христо Хинков, министър на здравеопазването.

Работата на депутатите продължава с гласуване на първо четене на закона за бюджет на държавното обществено осиогуряване.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби