ECOWAS даде срок на хунтата в Нигер да освободи президента Мохамед Базум и да го върне на поста му.

Свързани новини

18.08.2023 10:24

ECOWAS е готова да се намеси с военна сила в Нигер при провал на дипломатическите усилия

Видян 705 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономическа общност на западноафриканските държави ECOWAS е готова да се намеси с военна сила в Нигер, ако дипломатическите усилия за връщане на власт на легитимния президент Мохамед Базум се провалят. Това съобщи високопоставен служител след срещата на началниците на генералните щабове на армиите от блока в Гана.

Всички държави членки на ECOWAS, с изключение на тези, които са под военно управление и Кабо Верде, са готови да участват в резервните сили във военна намеса в Нигер, каза комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на ECOWAS Абдел-Фатау Муса.

Днешната среща в Гана е първата, след като миналата седмица ECOWAS нареди разполагането на "резервни сили" за възстановяване на конституционното управление в страната. Не е ясно дали и кога ще започне военната намеса. Според експерти организирането им може да отнеме седмици или месеци. За сега няма и решение на висшия орган по сигурността на Африканския съюз дали би подкрепил военна намеса.

ECOWAS даде срок на хунтата в Нигер да освободи президента Мохамед Базум и да го върне на поста му. Базум беше свален от власт през юли и остава под домашен арест със съпругата и сина си в столицата Ниамей.

По улиците на нигерската столица Ниамей местните жители се подготвят за евентуални размирици. Напрежението расте и заради наложените санкции от страна на икономическата общност ECOWAS. Санкциите затрудняват хуманитарните групи да получат храна и провизии. Нигер разчита на съседна Нигерия за до 90% от своята енергия, която отчасти е прекъсната.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв