Един от най-елегантните хотели в Япония всъщност е къщичка на дърво

Свързани новини

18.11.2023 08:00

Един от най-елегантните хотели в Япония всъщност е къщичка на дърво

Видян 6822 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някои малки деца мечтаят да си построят къщичка на дърво. Но един японец превръща детската си мечта в реалност за възрастни.

Израснал в Токио, Сатору Кикугава често посещавал семейната лятна къща в провинцията, където се научил да цени природата. Една японска детска книжка, наречена "Искам голямо дърво", запалила мечтата му един ден да има къщичка на дърво.

Едва десетилетия по-късно обаче едно семейно пътуване до Борнео довежда до необходимостта и подтика да се осъществи тази мечта.

Както обяснява Кикугава, той летял над острова, когато видял голяма гора, изсечена и превърната в палмова плантация.

"От икономическа гледна точка разбирам, че продажбата на дървен материал носи стабилен доход, но това се отразява на нивата на въглероден диоксид и на разнообразието в дивата природа. Затова се замислих как можем да спасим околната среда, която все пак да осигури доходи на местните жители", казва Кикугава.

Това е първото зрънце на това, което сега е Treeful, висококласен курорт в префектура Окинава.


 Имаше само един проблем - Кикугава нямаше никаква представа как да построи къщичка на дърво. През деня той работи като председател на Gala, Inc, компания, която създава ролеви видеоигри, наред с други проекти.

Той се обръща към YouTube и започва да гледа видеоклипове с инструкции. Отнело му е години, както и много опити и грешки. Трябвало да се научи сам да използва циркуляр и други дърводелски инструменти.

Кикугава успява да си купи земя в гористата Окинава. Но вместо да избере мястото и след това да отсече дърво, той обикалял наоколо, докато види подходящото дърво, което прегърнал. Оттам започнал да строи къщата около него.


 Семейно дело

"Първоначално не получих голяма подкрепа, когато ми хрумна тази идея [за къщичка на дърво]", казва Кикугава. "Мнозина ме възприемаха като богат човек, който иска да си намери хоби."

Но имало човек, който повярвал в идеята на Кикугава - дъщеря му Маха. Тя разказва пред CNN, че баща ѝ още от детството ѝ е вдъхнал любов към природата.

Маха продължава да се занимава с наука и политика в областта на екосистемите в университета в Маями. След това придружава баща си на пътувания до Коста Рика и САЩ, за да посети подобни проекти за къщички на дървета.

През 2014 г. Кикугава завършва първата от своите структури - спираловидната къщичка за дървета. Тя става първата част от това, което сега е Treeful.

"Гледам на баща си и на неговата страст да направи света по-добро място чрез къщички на дървета", казва Маха пред CNN Travel.

"От ранна възраст баща ми ме научи на значението на природата. Сега работим заедно чрез този устойчив курорт с къщички на дървета, за да я опазим и да изпратим послание към другите за нейните ценности."


Не оставя следи

В момента в този курорт има четири къщички на дървета, всяка от които е построена така, че да нарушава околната среда възможно най-малко. Една от тях, AeroHouse, е построена на 1,2 метра над нивото на земята, за да се защити местното местообитание на дивата природа.

Вместо метални болтове са използвани дървени дюбели, а стаите разполагат с компостиращи тоалетни. Водата от кладенеца се стерилизира с ултравиолетова светлина, като се избягва използването на хлор.

Подовете и таванът са изработени от натрошено дърво, така че слънчевата светлина все още да може да преминава през къщичката на дървото и да осигурява енергия на растенията, които се намират под нея, като се избягва нарушаването на екосистемата.


Декорите в стаите, като лампите и рафтовете за книги, също са изработени от камъни и клони, които са паднали естествено от гората. А козата на курорта Дона се грижи за поддържането на тревата.


 Построяване на къщичка на дърво, изграждане на наследство

Седем години след като Кикугава започва да строи къщичка на дърво, курортът е открит през 2021 г.

Оттогава насам той е спечелил няколко награди за дизайн и признание от Световните рекорди на Гинес за най-ниската къщичка на дърво в света, която се намира на "3,6 м (11 фута и 9 инча) под основата на дървото домакин".

Но основателят на Treeful има виждания, които надхвърлят границите на родната му Япония.

Кикугава работи с правителството на Камбоджа по проект за изграждане на къщички на дървета в националния парк "Пном Кулен" близо до Сием Реап.

Това е една от няколкото инициативи, насочени към борба с незаконната сеч.

От 2016 г. до 2021 г. Камбоджа е загубила повече от 38 000 хектара гори - почти 9%, което принуждава USAID да прекрати програмата си за опазване на горите след инвестиции от над 100 млн. долара.

"Искам да развия този бизнес и да го пренеса на международно ниво", казва Кикугава.


 Как да стигнем дотам

Посещението на Treeful изисква предварително планиране.

То се намира на 90 минути път с кола от летище Наха (OKA) в Окинава или на три часа с автобус (с един трансфер) от град Генкава Иригучи.

Служителите на Treeful съветват да отидете там преди залез слънце, тъй като не използват изкуствено осветление и в гората може да стане доста тъмно.

Treeful Treehouse Sustainable Resort, 2578, Genka, Nago City, Okinawa, 905-1141, Япония.


Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион