Скокът на местните данъци и такси е "прехвърляне на отговорност от правителството към общините".

Свързани новини

14.11.2023 11:26

Ефекти от вдигането на данък сгради - спад в събираемостта, скок на наемите

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скокът на местните данъци и такси е "прехвърляне на отговорност от правителството към общините"

Това мнение изрази пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат, бивш заместник-министър на финансите, както и бивш общински съветник.

Най-вероятно общините ще вдигнат данъците, ще започнат да събират повече пари и кабинетът ще намали субсидията за тях, прогнозира той.

Сравнено с други европейски държави, имотните данъци у нас са доста ниски, отбеляза Кадиев. Последното увеличение на данъци в Столичната община е през 2007 г., припомни той.

Кадиев отправи предложение данък сгради да се увеличи само за второ и последващо жилище, както и за обекти, които попадат в категорията на т.нар. туристически данък.

"При нашите доходи няма как да увеличите рязко данъка върху сградите и таксата битови отпадъци. Трябва да стане много плавно", смята бившият заместник-министър на финансите. По думите му, "при всички положения ще бъде по-лоша събираемостта, хората ще отлагат това плащане, колкото могат".

Ако сте държавен служител и ви вдигнат заплатата с 5%, а данъкът скочи с 30%, то цялото увеличение ще бъде изядено само от този данък, даде пример Кадиев.

Според него повечето от данъчните предложения няма да бъдат приети, а бюджетът, който ще влезе в пленарната зала, ще е много различен от проекта на Министерството на финансите.

Липсва възможно най-груба и обща оценка на въздействието, подчерта икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването "Хоризонт до обед". Той коментира, че трябва да се прецени какво ще бъде отражението на подобно увеличение върху събираемостта, чийто спад е "почти неизбежен".

Събираемостта остава сериозен проблем. Общините изпитват дефицит на ресурс, изтъкна той и поясни, че общините имат право да варират в коефициента, който налагат като местен данък.

"Всеки кмет и всеки общински съвет ще трябва да реши отделно - колко е пределната поносимост към повишаването на данъка."

Николов нарече "неособено добра практика" прокрадването на нови идеи между общественото обсъждане и представянето на предложенията за данъчни промени – "неща, които не сме виждали досега".

Като възможен резултат от скока на данък сгради икономистът посочи вдигането на наемите, защото наемодателите биха прехвърлили това увеличение върху наемателите.

Относно Бюджет 2024 и конфликтните за сглобката идеи Адриан Николов заяви, че голяма част от предложенията са "доста козметични" и "най-вероятно ще има сериозни корекции":

"И идеята с касовите бележки, и идеята с доносите ще отпадне. Таванът за кешовите плащания също най-вероятно ще срещне много сериозна агресивна реакция."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби