Икономиките на САЩ, Обединеното кралство и Италия

Свързани новини

21.10.2023 17:00

Експертите са притеснени за икономиките на САЩ, Обединеното кралство и Италия

Видян 8087 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неконтролираното натрупване на дългове от западните държави, както и социалните разходи и нарастващите разходи за борба с изменението на климата, увеличават риска от нова глобална финансова криза в развитите икономики, съобщи Ройтерс.

През първата половина на годината глобалният дълг е нараснал с 10 трилиона долара до рекордните 307 трилиона долара, като богатите държави са отговорни за над 80 % от това увеличение, посочва изданието, позовавайки се на Института за международни финанси. Държавните заеми са близки или по-високи от 100% от производството във Великобритания, САЩ и Италия.

САЩ, които избегнаха дефолт, след като достигнаха лимита на дълга си тази година, както и Италия и Обединеното кралство сега са обект на основно безпокойство според повече от 20 известни икономисти, инвеститори и бивши политици, анкетирани от Ройтерс.

Държавният дълг на САЩ нарасна с повече от 500 млрд. долара само за 20 дни и достигна 33,5 трилиона долара, според данни, предоставени от Министерството на финансите миналата седмица.

"Можете да вземете много, много държави днес и ще видите, че не сме далеч от криза на публичните финанси", каза Петер Прает, бивш главен икономист в Европейската централна банка.

Натискът се засилва и от факта, че лихвените плащания по дълговете се увеличават заради по-високите лихвени проценти.

Настоящата "крехка" икономическа среда с растящи разходи по заемите и намаляваща подкрепа от централните банки поставя развитите страни на ръба на пазарен срив, смятат икономисти.


"Ако се случи инцидент или комбинация от събития, започвате неблагоприятен, нелинеен и динамичен процес. Това е нещо, което е реално възможно", предупреждава Прает.

През юли държавните заеми в Италия надхвърлиха 3 трилиона долара, което я превърна в най-задлъжнялата страна в еврозоната след Гърция и в една от най-задлъжнелите държави в света. През октомври рисковата премия за дълга ѝ рязко нарасна, тъй като Рим намали прогнозите за растежа и увеличи бюджетния дефицит.

В дългосрочен план "траекториите на държавния дълг представляват най-голямата заплаха за макроикономическата и финансовата стабилност", заяви Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономическия отдел на Банката за международни разплащания.

Инвеститорите са обезпокоени от "неудобните" нива на дълга и твърдят, че липсата на доверие към разходните стратегии на правителствата може да предизвика сътресения на пазара, а продължаващите конфликти в Украйна и Близкия изток могат допълнително да изострят предизвикателствата, пред които вече е изправена световната икономика.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион