Европейският парламент прие с вдигане на ръка резолюция, с която призовава Русия да върне изцяло държавното съкровище на Румъния, което е присвоила незаконно по време на Първата световна война.

Свързани новини

19.03.2024 09:33

ЕП зове Русия да върне държавното съкровище на Румъния

Видян 642 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският парламент прие с вдигане на ръка резолюция, с която призовава Русия да върне изцяло държавното съкровище на Румъния, което е присвоила незаконно по време на Първата световна война.

В резолюцията членовете на ЕП посочват, че въпреки няколкото опита за дипломатически преговори след Първата световна война, държавното съкровище на Румъния, изпратено на Москва за съхранение между 1916 и 1917 г., никога не е било напълно върнато от Русия. Това е безпрецедентен международен случай на незаконно присвояване на златни резерви и предмети на културното наследство и за румънското общество представлява постоянна грижа, посочват евродепутатите според прессъобщение на ЕП.


Европейският парламент приветства значителните усилия на ЕС за защита на националното, културното и историческото наследство чрез прилагане на законодателство и механизми за сътрудничество, уреждащи връщането на културни ценности и ценности на наследството, които са незаконно изнесени от териториите на страните от ЕС, както и усилията за борба с трафика на културни ценности.

Членовете на ЕП призовават Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност да включат темата за връщането на румънското държавно съкровище в двустранния дипломатически дневен ред, регулиращ отношенията между ЕС и Русия, веднага щом регионалният контекст позволи възобновяването на политическия диалог между страните.

По време на Първата световна война, между 1916 г. и 1917 г., Румъния изпраща националната хазна в Царска Русия, за да бъде защитена в случай на окупация на националната територия. Съкровището включва общо 91,5 тона чисто злато, което е част от резерва на Националната банка на Румъния, кралски колекции от бижута и редки монети, както и безценни предмети с културно и историческо значение, като държавни архиви, документи, ценни исторически ръкописи, картини, редки книги и колекции на много обществени и частни институции. След идването на комунистическия режим на власт Русия конфискува съкровищата и отказва да ги върне, като голяма част от тях не са върнати и до днес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей