В новия санкционен пакет има забрана за внос на стоманени продукти от Русия, както и за износ на стоки от ЕС в авиационния сектор.

Свързани новини

06.10.2022 13:54

ЕС с нов пакет от "хапещи мерки" срещу Русия

Видян 1240 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз обяви нов пакет от "хапещи" мерки, целящи да засилят натиска върху руското правителство и икономика.


Според изявление, публикувано на нейния уебсайт в четвъртък, пакетът от санкции "въвежда в законодателството на ЕС основата за въвеждане на ценови таван, свързан с морския транспорт на руски петрол за трети страни, и допълнителни ограничения върху морския транспорт на суров петрол и петролни продукти за трети страни".


Според новите санкции се забранява осигуряването на морски транспорт до трети страни на суров петрол от Русия и свързаните с него техническа помощ, брокерски и финансови услуги. Мярката трябва да влезе в сила от декември, а за петролни продукти оттам - от февруари догодина.


Ще се допуска изключение само в случаите, когато петролът и продуктите от него са закупени на или под установения ценови таван. Това ограничение ще започне да се прилага веднага, след като страните-членки приемат единодушно въпросния таван.


В новия санкционен пакет има забрана за внос на стоманени продукти от Русия, както и за износ на стоки от ЕС в авиационния сектор.


В списъка ще бъдат добавени хора и образувания, участвали в т-нар. референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, работещи в сектора на отбраната на Русия, както и разпространяващи дезинформация за войната. Там ще попаднат и лица, които улесняват подкопаването на санкциите. На граждани на ЕС се забранява също така да участват в бордове на някои руски държавни предприятия. Решението ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС съвсем скоро и ще влезе в сила веднага след това.


"Нанасяме допълнителен удар върху военната икономика на Русия, ограничаваме нейните възможности за внос и износ и сме на път да се освободим от руската енергийна зависимост. . . ", заяви топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел.


Междувременно посланикът на Полша в ЕС Анджей Садос заяви, цитиран от Ройтерс: "Пакетът можеше да бъде много по-силен. Но предвид факта, че изискваме единодушие. . . е важно да имаме този силен отговор на последните агресивни стъпки на Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.10.2022 09:51

    Този силен отговор на предизвикания от западните олигарси конфликт с цел увеличаване на техния контрол над човечеството води само до ескалиране на въсможността за пълното му унищожаване.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец