17.08.2015 13:57

Физическата охрана в затворите е недостатъчна

Видян 1505 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 В изпълнение на заповед на главния прокурор Сотир Цацаров са завършени проверки на затворите и затворническите общежития на територията на областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил. Проверките са съобразно прокурорските правомощия по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и са осъществени от съвместни екипи от прокурори и служители на МВР - сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода" при ГДНП. Проверени са 5 затвора и 7 общежития от открит и закрит тип.Това съобщиха от Агенция КРОСС.


Установена е много добра организация на работата на надзорно-охранителния състав и затворническата администрация. Служителите на ГД „Изпълнение на наказанията" (ГДИН) познават много добре задълженията си и полагат максимални усилия за законосъобразното им изпълнение. Няма нарушения при поощряването на лишени от свобода с „домашен отпуск", напротив - констатирани са добри практики и стриктно спазване на закона. Положени са значителни усилия за техническото обезпечаване на охраната на затвори и затворнически общежития. Не са установени нарушения при носенето на постовата служба, като ръководителите на проверените места за лишаване от свобода са създали ефективна организация в тази насока. Налице е и необходимата подготовка за действия при кризисни ситуации.


В същото време, проверките са констатирали и съществуващи проблеми, сред които:


- Незаети щатове за надзиратели. Напр. в Затвора Варна, при численост на работна смяна от 20 надзиратели, 1 командир на отделение и 1 дежурен главен надзирател, във всяка смяна е имало по 5 вакантни места, а при отсъствието и на ползващите отпуск, практически нарядът е от 12 надзиратели, 1 командир на отделение и 1 дежурен главен надзирател (при 389 лишени от свобода). Основна последица от това е прекомерното физическо и психическо натоварване на действащия охранителен състав, което може да доведе до негативни последици в пряката им работа.


- Недостатъчна обезпеченост на затворите и затворническите общежития с физическа охрана. Основен показател за това е съотношението лишени от свобода : надзорно-охранителен състав, което на никое от проверените места не е преценено като достатъчно. Към момента на извършване на всяка от проверките е констатирано следното (за охранителния състав е посочена обща численост на 1 работна смяна):


Затвора Бобовдол: 430 лишени от свобода б 18 души охранителен състав на смяна;


Затворническо общежитие Самораново: 56 лишени от свобода / 2 души охранителен състав на смяна;


Затвора Плевен: 304 лишени от свобода / 23 души охранителен състав на смяна;


Затворническо общежитие Плевен: 60 лишени от свобода / 1 служител на смяна;


Затворническо общежитие Вит: 68 лишени от свобода / 2 служители на смяна;


Затвора Белене: 498 лишени от свобода / 24 души охранителен състав на смяна;


Затвора Бургас: 524 лишени от свобода / 1 главен надзирател, 1 командир на отделение, 15 надзиратели през светлата част на денонощието, 13 - през тъмната част, в делнични дни - допълнителни 3 едносменни поста за времето 8,00 ч. - 16,30 ч.;


Затворническо общежитие Строител: 109 лишени от свобода / 2 служители;


Затворническо общежитие Житарово: 118 лишени от свобода / 4 души охранителен състав на смяна;


Затвора Варна: 389 лишени от свобода / 22 души охранителен състав на смяна;


Затворническо общежитие Разделна: 156 лишени от свобода / 8 души охранителен състав на смяна;


Затворническо общежитие Варна: 35 лишени от свобода / 1 служител.


- Липса на система за охрана в Затворническо общежитие Самораново. На 24-часово дежурство там има по 2 служители, при близо 80 лишени от свобода. Няма дори паник бутони, свързани с дежурната част на затвора и така при възникване на кризисна ситуация не може да се реагира адекватно.


Докладите с констатациите от извършените проверки са изпратени на министър Христо Иванов. На основание чл. 5 ал. 1 и ал. 2 ЗИНЗС, главният прокурор Сотир Цацаров е отправил към министъра на правосъдието предложения за осигуряване на надеждна физическа охрана в проверените места за лишаване от свобода: чрез попълване на незаетите щатове и чрез увеличаване на щатовете за надзорно - охранителен състав, както и за изграждане на техническа система за охрана в общежитието в Самораново.


Проверките в затворите в страната започнаха със Затвора София. Отправените препоръки за подобряване на работата там са изпълнени изцяло от органите на ГДИН при Министерство на правосъдието.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.