Франция изпревари Русия като износител No2 на оръжие в света

Свързани новини

12.03.2024 16:09

Франция изпревари Русия като износител №2 на оръжие в света: Стокхолмският международен институт за изследване на мира

Видян 952 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големите победители в световната надпревара за оръжия са САЩ и Франция, докато Русия отбеляза рязък спад, според последния анализ на Стокхолмския международен институт за изследване на мира за трансфера на оръжие.

Оръжейната тежка категория на Европейския съюз Франция значително увеличи дела си на експортния пазар до 11% от 7,2% през предходния петгодишен период благодарение на усилията за преместване в региони, които обикновено са доминирани от Русия, като Индия; Делът на Москва в световния износ на оръжие е спаднал от 21% на около 11% - точно под Франция.

"Спадът в руския износ на оръжие започна преди пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г. ", каза Питер Веземан, старши изследовател в SIPRI, проследявайки спада до 2019 г. , като добави, че санкциите, свързани с войната на Москва срещу Украйна, изглежда "допълнително са допринесли за увеличаването на френския износ на оръжие", предаде Политико.

Данните на SIPRI показват, че износът на оръжие от Русия е намалял, докато този на Франция се е увеличил, което й позволява да изпревари с малко Русия като втория по големина износител на големи оръжия в света от 2019-23 г.


Сега Франция е на второ място след САЩ, чийто дял в световния износ на оръжие нарасна от 34% на 42%.

Възходът на Франция в класацията идва благодарение на големите сделки за изтребителя Rafale на Dassault Aviation с такива като Катар, Египет и Индия.

"През последните няколко години Индия, Египет и Индонезия избират френски бойни самолети в състезания, които включват руски алтернативи", каза Веземан, добавяйки, че износът на страната е "технически привлекателен", докато "доставките често са бързи".

Индия е най-големият вносител на оръжие в света. Тридесет и три процента от вноса й идва от Франция, докато 36 процента идват от Русия - първият петгодишен период от 60-те години на миналия век, в който Русия или Съветският съюз не представляват повече от половината от покупките на страната.


Индийският премиер Нарендра Моди беше почетен гост по време на миналогодишното честване на Деня на Бастилията. Двете страни обещаха през януари да изградят връзки в отбранителната индустрия, след като Франция продаде 26 изтребителя Rafale Marine и 3 военни подводници от клас Scorpène на Ню Делхи миналото лято.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци