Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ, бивш зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Борисов и бивш шеф на атомната централа

Свързани новини

11.08.2023 09:49

ГЕРБ взе АЕЦ Козлодуй

Видян 1792 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ, бивш зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Борисов и бивш шеф на атомната централа, отново се връща в АЕЦ "Козлодуй".

Той ще бъде новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Николов потвърди пред БТА и "24 часа" назначението си. Той уточни, че трябва да измине тридневен срок, за да бъде вписан в Търговския регистър, който изтича във вторник. Това означава, че решението ще влезе в сила от сряда, 16 август.

Бордът на директорите на атомната централа е взел решение, с което се освобождава Георги Кирков от поста, като на негово място за директор на централата е избран Валентин Николов. Заявлението за промяната е подадено в Търговския регистър днес.

Георги Кирков беше назначен за изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй от служебения кабинет в края на август 2022 г. като замени  Наско Михов. Кирков е бивш служител в АЕЦ и бивш зам.-кмет на Козлодуй.

Валентин Николов беше заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2012 г. След това стана директор на АЕЦ "Козлодуй" между 2012 и 2013 г. През 2021 г. беше изпълнителен директор и на Българския енергиен холдинг. През годините е бел в ръководстото на НЕК, НЗОК, депутат е от партия ГЕРБ.

На 1 август Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) завърши прегледа за формална редовност на подаденото от АЕЦ "Козлодуй" заявление за издаване на разрешение за извършване на поетапен преход на блок 5 на ядрената електроцентрала към експлоатация с нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от "Уестингхаус". При направения преглед беше установено, че АЕЦ "Козлодуй" не е представила два важни документа. Тогава АЯР даде срок на централата до средата на октомври да изглади пропуските.

Два дни по-късно енергийният министър Румен Радев освободи от длъжност Андрей Живков и Ангел Янков от Съвета на директорите на БЕХ. Рокадата стана чрез намаляване на броя на членовете в състава на Съвета на директорите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева