Той предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период.

Свързани новини

09.01.2024 10:46

Грипът "сваля" за 2 часа: Проф. Кантарджиев

Видян 807 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари, прогнозира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев - бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хил. население, т.е. на 100 души в момента боледува 1, посочи той. И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, посочи той.

В предаването "Преди всички" специалистът посочи кое е характерно за тазгодишния грип:

"От пълно здраве те сваля за 2 часа - нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите".

Той предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период.

По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото.

В момента Covid много рядко протича тежко, коментира проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, но постепенно ще намалява. Специалистът прогнозира, че през март - април отново ще има повишаване на случаите.

Той отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини. В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата.

Има ли скарлатина, значи, че неправилно се лекуват инфекциите в педиатрията, каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ирански прелести

Ирански прелести: Фото на деня

Ирански прелести: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.